Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki wyjdą idealnie

Canva / Azurita

Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?

15 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Przepyszne pieczone ziemniaki niejednokrotnie zaskakiwały nas swoim fantastycznym smakiem. Okazuje się, że podczas ich przygotowania łatwo o pewien błąd. Pieczone ziemniaki wyjdą o wiele lepiej, jeśli wcześniej je ugotujemy.

Bez wątpienia pieczone ziemniaki są kulinarną klasyką, po którą regularnie sięga wielu smakoszy. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Wielbiciele pieczonych ziemniaków często odpuszczają sobie ich wcześniejsze gotowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Częsty błąd podczas pieczenia ziemniaków

Nie da się ukryć, że ziemniaki uchodzą za podstawowy dodatek do dań naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite kotlety mielone. Między innymi w takim towarzystwie dobrze sprawdzają się pieczone ziemniaki.

Ziemniaki można upiec w mundurkach, obrane i uformowane w różne kształty. Niezależnie od preferencji, warto unikać przygotowywania ich na surowo. Pieczone ziemniaki wyjdą znacznie smaczniejsze, jeśli wcześniej je ugotujemy.

Jeśli upieczemy surowe ziemniaki, wówczas bardzo prawdopodobne jest to, że będą suche. Taki specjał z pewnością nie wywoła zachwytów. Właśnie dlatego lepiej je wcześniej ugotować.

Surówka w pysznej odsłonie

Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

CZYTAJ DALEJ

Co prawda wcześniejsze ugotowanie ziemniaków sprawi, że będziemy mieli trochę więcej pracy w kuchni. Warto jednak to zrobić. Wówczas ziemniaki będą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzą pieczone ziemniaki?

Jeśli mamy ochotę na pieczone ziemniaki, warto stosować się do kilku wskazówek, dzięki którym będą jeszcze smaczniejsze. Zanim rozpoczniemy obróbkę termiczną, przygotowane bulwy powinniśmy skropić oliwą lub olejem.

Tłuszcz sprawi, że nasze ziemniaki się nie przypalą, a ich skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie możemy zapomnieć również o dodatku przypraw. Najczęściej sięgamy po sól, pieprz i rozmaryn. Co jeszcze jest godne uwagi?

Pieczone ziemniaki zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, jeśli wzbogacimy je o wyciśnięte ząbki czosnku oraz wędzoną paprykę w proszku. Dzięki takiemu zabiegowi ich smak na długo pozostanie w pamięci. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ekspresowe pieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Canva / ronstik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram 

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >