Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?
Przepyszne pieczone ziemniaki niejednokrotnie zaskakiwały nas swoim fantastycznym smakiem. Okazuje się, że podczas ich przygotowania łatwo o pewien błąd. Pieczone ziemniaki wyjdą o wiele lepiej, jeśli wcześniej je ugotujemy.
Bez wątpienia pieczone ziemniaki są kulinarną klasyką, po którą regularnie sięga wielu smakoszy. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Wielbiciele pieczonych ziemniaków często odpuszczają sobie ich wcześniejsze gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Częsty błąd podczas pieczenia ziemniaków
Nie da się ukryć, że ziemniaki uchodzą za podstawowy dodatek do dań naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite kotlety mielone. Między innymi w takim towarzystwie dobrze sprawdzają się pieczone ziemniaki.
Ziemniaki można upiec w mundurkach, obrane i uformowane w różne kształty. Niezależnie od preferencji, warto unikać przygotowywania ich na surowo. Pieczone ziemniaki wyjdą znacznie smaczniejsze, jeśli wcześniej je ugotujemy.
Jeśli upieczemy surowe ziemniaki, wówczas bardzo prawdopodobne jest to, że będą suche. Taki specjał z pewnością nie wywoła zachwytów. Właśnie dlatego lepiej je wcześniej ugotować.
Co prawda wcześniejsze ugotowanie ziemniaków sprawi, że będziemy mieli trochę więcej pracy w kuchni. Warto jednak to zrobić. Wówczas ziemniaki będą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzą pieczone ziemniaki?
Jeśli mamy ochotę na pieczone ziemniaki, warto stosować się do kilku wskazówek, dzięki którym będą jeszcze smaczniejsze. Zanim rozpoczniemy obróbkę termiczną, przygotowane bulwy powinniśmy skropić oliwą lub olejem.
Tłuszcz sprawi, że nasze ziemniaki się nie przypalą, a ich skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie możemy zapomnieć również o dodatku przypraw. Najczęściej sięgamy po sól, pieprz i rozmaryn. Co jeszcze jest godne uwagi?
Pieczone ziemniaki zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, jeśli wzbogacimy je o wyciśnięte ząbki czosnku oraz wędzoną paprykę w proszku. Dzięki takiemu zabiegowi ich smak na długo pozostanie w pamięci. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ekspresowe pieczone ziemniaki.
Canva / ronstik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie