Smakosze.pl
Ogórki małosolne w kamionce

canva

Jak zrobić ogórki małosolne w kamiennym garnku?

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Ogórki małosolne to przysmak, który jest szczególnie bliski naszemu sercu. Pyszna, chrupiąca przekąska doskonale smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do niemal każdego dania mięsnego. Dziś przekonamy się jak przygotować ogórki małosolne w tradycyjnej kamionce.

Wybór kamionki albo kamiennego garnka do ogórków małosolnych nie jest przypadkiem. Kamiennie naczynie jest bowiem wyjątkowo odporne na działanie kwasu oraz soli.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Dzięki tej właściwości żadne niepożądane substancje nie przedostają się do ogórków - takie niebezpieczeństwo może wystąpić przy robieniu przetworów w plastikowych butelkach czy woreczkach.

Surówka w pysznej odsłonie

Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ogórki małosolne w kamionce krok po kroku

Potrzebujesz:

  • 2 kg gruntowych ogórków - najlepiej niewielkich

  • koper

  • 7 ząbków czosnku

  • kilka sztuk liści - chrzanu, wiśni bądź porzeczki

  • korzeń chrzanu

Do zalewy:

  • 1,5 litra przegotowanej wody - wystudzonej

  • 1,5 łyżki niejodowanej soli

Ogórki bardzo dokładnie myje, a następnie odcinamy piętki. Każdy ząbek czosnku kroimy na pół, a chrzan obieramy.

Na dnie kamionki układamy liście wiśni, chrzan, koper oraz czosnek, a następnie na nich mocno dociskając wkładamy ogórki. Na wierzch ogórków kładziemy baldachim kopru oraz liść chrzanu bądź wiśni

Z wody i soli przygotowujemy zalewę i polewamy nią ułożone w kamionce ogórki. Całość nagrywamy kamieniem, pokrywką bądź słoikiem z wodą.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe do schrupania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Prosty przepis na kopytka z kaszy gryczanej

  • Lody Lukasa Podolskiego już w Lidlu

  • Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

Źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram 

Tagi:

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety schabowe

Przepisy

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

Czytaj więcej >
Naleśniki idealne

Przepisy

Wzięła 3 składniki i wrzuciła do blendera. To najlepsze naleśniki, pyszne i bardzo zdrowe

Czytaj więcej >
Pyzy po niemiecku

Przepisy

Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Czytaj więcej >
kolacja

Przepisy

Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo

Czytaj więcej >
domowy budyń

Przepisy

Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil

Czytaj więcej >
pączki

Przepisy

Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki

Czytaj więcej >