Smakosze.pl
Ogórki małosolne w kamionce

canva

Jak zrobić ogórki małosolne w kamiennym garnku?

15 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Ogórki małosolne to przysmak, który jest szczególnie bliski naszemu sercu. Pyszna, chrupiąca przekąska doskonale smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do niemal każdego dania mięsnego. Dziś przekonamy się jak przygotować ogórki małosolne w tradycyjnej kamionce.

Wybór kamionki albo kamiennego garnka do ogórków małosolnych nie jest przypadkiem. Kamiennie naczynie jest bowiem wyjątkowo odporne na działanie kwasu oraz soli.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Dzięki tej właściwości żadne niepożądane substancje nie przedostają się do ogórków - takie niebezpieczeństwo może wystąpić przy robieniu przetworów w plastikowych butelkach czy woreczkach.

Surówka w pysznej odsłonie

Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ogórki małosolne w kamionce krok po kroku

Potrzebujesz:

  • 2 kg gruntowych ogórków - najlepiej niewielkich

  • koper

  • 7 ząbków czosnku

  • kilka sztuk liści - chrzanu, wiśni bądź porzeczki

  • korzeń chrzanu

Do zalewy:

  • 1,5 litra przegotowanej wody - wystudzonej

  • 1,5 łyżki niejodowanej soli

Ogórki bardzo dokładnie myje, a następnie odcinamy piętki. Każdy ząbek czosnku kroimy na pół, a chrzan obieramy.

Na dnie kamionki układamy liście wiśni, chrzan, koper oraz czosnek, a następnie na nich mocno dociskając wkładamy ogórki. Na wierzch ogórków kładziemy baldachim kopru oraz liść chrzanu bądź wiśni

Z wody i soli przygotowujemy zalewę i polewamy nią ułożone w kamionce ogórki. Całość nagrywamy kamieniem, pokrywką bądź słoikiem z wodą.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe do schrupania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Prosty przepis na kopytka z kaszy gryczanej

  • Lody Lukasa Podolskiego już w Lidlu

  • Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

Źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram 

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >