Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku
canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

13 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone można robić na wiele sposobów. A czy próbowaliście je już nadziewać? Jeśli nie, podajemy wam prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem. Są pyszne, soczyste, a żółty ser przyjemnie się ciągnie.

Żółty ser to prosty dodatek, który potrafi zdziałać cuda. Posypana nim zapiekanka czy pieczone kotlety nie wyschną i pięknie się przyrumienią. Dodany do zupy-krem podniesie jej smak, zwiększy gęstość i będzie się przyjemnie ciągnął. Kiedy kawałek żółtego sera zatopimy w mięsnej masie po usmażeniu całość będzie naprawdę pyszna i jeszcze to ciągnące się nadzienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 jajko

  • 150 g żółtego sera w kawałku

  • ostra mielona papryka

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie nadziewanych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do mięsa dodaj też musztardę, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Wsyp trochę papryki, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Żółty ser pokrój w kostkę mniej więcej 1,5x1,5 cm. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy, rozpłaszcz ją, połóż na środku kostkę żółtego sera, dokładnie oblep ją mięsem.

Kotlety ładnie uformuj przetaczając je w dłoniach. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety mielone dosmażyły się też w środku patelnię przykryj i trzymaj kotlety na małym ogniu jeszcze 5-7 minut.

ser żółty
ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-potrawy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy