Smakosze.pl
Kotlety mielone w boczku

canva/ALLEKO

Inne niż wszystkie - kotlety mielone zawijane w plastry boczku

2 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję
kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.

Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw.

Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na inne niż wszystkie — kotlety mielone zawijane w plastry boczku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 6 plastrów wędzonego boczku

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa według przepisu babci Helenki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych zawijanych w boczek

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na małych oczkach, odciśnij sok, miąższ dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj też jajko i tartą bułkę. Mięso przypraw sporą ilość pieprzu ziołowego, czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy kotlet zawiń w plaster wędzonego boczku.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Potem zmniejsz ogień i dosmaż je jeszcze po 2 minuty z każdej strony.

kotlety mielone

kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >