Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z serem
canva/Azurita

Prosty przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z serem

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kolację, mamy dobry pomysł. Przygotuj przepyszne pieczone ziemniaki z serem. Przygotowanie ich i upieczenie zajmie nie więcej niż godzinę. Doskonale będą smakować podane z maślanką czy kefirem. Oto nasz prosty przepis.

Bardzo lubimy ziemniaki. I to w każdej postaci. Zwykle podajemy je gotowane, jako dodatek do obiadu. Dziś jednak proponujemy, by zagrały główną rolę. Podgotuj je, nadziej prostym farszem i zapiecz. Niecodzienna, szybka kolacja gotowa.

Prosty przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z serem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 cebulka

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 5 dag żółtego ostrego sera

  • tymianek

  • pieprz, sól

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Gotuj je w mundurkach ok. 30 minut. Ziemniaki odcedź, wystudź.

Z każdego ziemniaka zetnij jeden, dłuższy bok. Wydrąż miąższ ze środka, tak by pozostała ścianka o grubości ok. 1 cm.

Wydrążony miąższ pokrój na kawałki, włóż do miski. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż, aż będzie miękka.

Boczek i cebulę dodaj do posiekanego miąższu ziemniaczanego. Dodaj też jogurt i połowę startego sera. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farszem napełnij wydrążone ziemniaki. Umieść je w żaroodpornym naczyniu, posyp pozostałym serem. Piecz ok. 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp je świeżym tymiankiem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na potrawy z ziemniaków. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z ziemniaków , a także, jak zrobić placki ziemniaczane .

ser żółty
ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy