Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przedwojenny przepis na doskonałe placki ziemniaczane

Przedwojenny przepis na doskonałe placki ziemniaczane

Przedwojenny przepis na placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.

Przepis na placki ziemniaczane z 1926 roku

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • porcja smalcu

Przygotowanie:

Ziemniaki rozdrabniamy np. przy pomocy praski. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z masłem i cukrem, a następnie dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie łączymy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Na patelni roztapiamy smalec.

Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je do czasu, aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli chcemy, by danie było lżejsze, usmażmy placki na oleju rzepakowym. To najzdrowszy i najbezpieczniejszy do smażenia tłuszcz. Warto również gotowe placuszki odsączyć na bibule.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują ze śmietaną
Placki ziemniaczane najlepiej smakują ze śmietaną

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram