Przedwojenny przepis na doskonałe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie.
Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.
Przepis na placki ziemniaczane z 1926 roku
Składniki:
5 ugotowanych ziemniaków
2 jaja
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka gęstej śmietany
porcja smalcu
Przygotowanie:
Ziemniaki rozdrabniamy np. przy pomocy praski. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z masłem i cukrem, a następnie dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie łączymy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Na patelni roztapiamy smalec.
Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je do czasu, aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcemy, by danie było lżejsze, usmażmy placki na oleju rzepakowym. To najzdrowszy i najbezpieczniejszy do smażenia tłuszcz. Warto również gotowe placuszki odsączyć na bibule.
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp