Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek

19 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy z jabłkami nie wymagają przedstawienia - te proste danie zna każdy z uwagi na łatwość przygotowania i nieoceniony smak. Większość osób ciasto robi z dodatkiem jajka, które wiąże wszystkie składniki, lecz okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne. Zamiast niego można wlać do masy więcej mleka. W poniższej recepturze zawarta została również cytryna, która nadaje plackom zupełnie nowej świeżości.

Racuchy z jabłkami to klasyka, którą ze szczególną nostalgią mogą wspominać osoby starsze, wychowane w czasach PRL-u lub transformacji systemowej. Wtedy bardzo często podawało się je na kolację lub jako deser po sutym obiedzie.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek lub twoja dieta wymaga znacznego ich ograniczenia, cały czas możesz cieszyć się pysznymi racuchami. Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak sporządzić je bez jaj w taki sposób, aby nikt nie był w stanie wyczuć, że czegoś brakuje.

Przepis na racuchy z jabłkami bez jajek

Składniki:

  • 5 szklanek mąki

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • 3 jabłka

  • olej

  • sól

  • cukier puder

Zacznij od przesiania mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i zetrzyj jej skórkę bezpośrednio do miski z sypkimi składnikami. Wyciśnij z niej sok i dokładnie całość wymieszaj.

Jabłka umyj w wodzie, obierz je ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w kostkę równej wielkości i delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do mąki wlewaj powoli mleko, cały czas miksując, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Wylewaj na nią porcje ciasta. Gdy spód placków zacznie się ścinać, wciskaj w placki kostkę z jabłek. Przewróć na drugą stronę i smaż do złotego koloru. Powtórz czynność, aż do wyczerpania składników. Placki podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy