Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pyszne donuty - wielkiej konkurencji dla pączków i faworków
canva/MagicFairy, pixabay

Prosty przepis na pyszne donuty - wielkiej konkurencji dla pączków i faworków

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Donuty, czyli klasyczne amerykańskie pączki z dziurką, są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych polskich pączków. Ich przygotowanie w domu jest zaskakująco proste, dzięki czemu zbliżający się Tłusty Czwartek można świętować domowymi specjałami. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za zrobienie amerykańskich donutów.

Tłusty Czwartek już za rogiem, dlatego wielu Polaków zaczyna planować jakie rodzaje i ile pączków zdołają tego dnia zjeść. Jeśli masz ochotę spróbować coś nowego, polecamy sprawdzić smak domowych donutów.

Istnieje wiele metod na przyrządzenie donutów, lecz większość z nich zakłada użycie przemysłowych urządzeń i składników, do których przeciętny kowalski nie ma dostępu. Poniższa receptura jest maksymalnie uproszczona i dostosowana do domowych warunków.

Przepis na amerykańskie donuty

Składniki:

  • 55 g oleju

  • 55 g masła

  • 500 ml mleka

  • 3 jajka

  • 20 g drożdży suchych

  • 1 kg mąki

  • 170 g cukru

  • 1 łyżeczka soli

Do garnka wlej jajka, olej i dodaj do nich masło. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj składniki do ok. 40 stopni Celsjusza. Masę przelej do miski, dodaj do niej drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i cukier. Stopniowo przesypuj je do masy jajecznej, cały czas mieszając mikserem. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, przykryj je folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Wyłóż ciasto na blat z mąką i rozwałkuj je do grubości 1,5 cm. Wycinaj z niego kółka szklanką, w których następnie należy wyciąć mniejsze kółka kieliszkiem ze środka. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Smaż pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać dobrego makowca. Ten tekst wyjawia przepis na kotlety mielone z piekarnika.

Donuty

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy