Prosty przepis na pyzy z kaszanką. Każdy będzie błagał o dokładkę
Pyzy są jedną ze smaczniejszych ziemniaczanych potraw. Jeśli po grillowaniu została wam upieczona kaszanka, a w lodówce macie ugotowane ziemniaki z obiadu, z łatwością przygotujecie wyjątkowo pyszne danie, które pozwoli wam zagospodarować pozostałości. Podajcie je z prostą okrasą z boczku lub z ziołową oliwą, a każdemu się spodoba.
Pyzy można wypełnić dowolnym farszem. Podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyborną kompozycję z twarogu oraz wyśmienite nadzienie z mięsa mielonego . Tym razem sięgniemy po kaszankę. Mięsny rarytas możecie podsmażyć lub wykorzystać ten, który został wcześniej przyrządzony na grillu. W obu wariantach będzie wyśmienicie.
Przepis na wyborne pyzy z kaszanką z grilla
Składniki na ciasto:
-
600 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
-
300 g mąki pszennej
-
1 jajo
-
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
400 g kaszanki z grilla
-
1 nieduża cebula
-
pół łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Cebulę obieramy i siekamy ją. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju, a następnie podsmażamy warzywo na średnim ogniu. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnioną kaszankę z grilla. Smażymy około 5 minut, w międzyczasie dodając przyprawy.
Przygotowanie pyz:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy ziemniaki oraz sól. Formujemy dołek i wbijamy do niego jajo. Sprawnie zagniatamy ciasto , rozwałkowując je na koniec na placek o grubości około pół centymetra.
Wycinamy z niego kola przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy porcję przyrządzonego wcześniej farszu. Sklejamy, formując kule. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją.
Pyzy gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Doskonale smakują z okrasą z boczku lub odrobiną oliwy wzbogaconą o posiekaną natkę pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/JacquesPALUT
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
-
Dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź odbiera apetyt
-
4 sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem
Źródło: doradcasmaku