Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pyzy z kaszanką. Każdy będzie błagał o dokładkę
canva/Photography By Tonelson

Prosty przepis na pyzy z kaszanką. Każdy będzie błagał o dokładkę

3 maja 2022

Pyzy są jedną ze smaczniejszych ziemniaczanych potraw. Jeśli po grillowaniu została wam upieczona kaszanka, a w lodówce macie ugotowane ziemniaki z obiadu, z łatwością przygotujecie wyjątkowo pyszne danie, które pozwoli wam zagospodarować pozostałości. Podajcie je z prostą okrasą z boczku lub z ziołową oliwą, a każdemu się spodoba.

Pyzy można wypełnić dowolnym farszem. Podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyborną kompozycję z twarogu oraz wyśmienite nadzienie z mięsa mielonego . Tym razem sięgniemy po kaszankę. Mięsny rarytas możecie podsmażyć lub wykorzystać ten, który został wcześniej przyrządzony na grillu. W obu wariantach będzie wyśmienicie.

Przepis na wyborne pyzy z kaszanką z grilla

Składniki na ciasto:

  • 600 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g kaszanki z grilla

  • 1 nieduża cebula

  • pół łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Cebulę obieramy i siekamy ją. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju, a następnie podsmażamy warzywo na średnim ogniu. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnioną kaszankę z grilla. Smażymy około 5 minut, w międzyczasie dodając przyprawy.

Przygotowanie pyz:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy ziemniaki oraz sól. Formujemy dołek i wbijamy do niego jajo. Sprawnie zagniatamy ciasto , rozwałkowując je na koniec na placek o grubości około pół centymetra.

Wycinamy z niego kola przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy porcję przyrządzonego wcześniej farszu. Sklejamy, formując kule. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją.

Pyzy gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Doskonale smakują z okrasą z boczku lub odrobiną oliwy wzbogaconą o posiekaną natkę pietruszki.

Z kaszanką przygotujecie wyborne pyzy
Z kaszanką przygotujecie wyborne pyzy

Źródło zdjęcia: canva/JacquesPALUT

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy