Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem
Pyzy idealnie komponują się z gęstymi i zawiesistymi sosami, których smak jest bardzo intensywny. Tradycyjnie pyzy faszerowane są mięsem, jednak tym razem idziemy o krok dalej i zdradzamy przepis na pyzy z serem. Delikatne ziemniaczane kluski, które po przekrojeniu ujawniają miękki ser, są nie do przebicia.
Pyzy to klasyka, za którą mnóstwo Polaków szaleje - smakosze uwielbiają zarówno ich smak, jak i specyficzną konsystencję. Dodatkowo pyzy mają jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka kęsów, aby poczuć ogromną sytość.
Co więcej, pyzy są zaskakująco proste w przygotowaniu, więc każdy może się za nie zabrać. Nie potrzeba do nich żadnego specjalistycznego sprzętu, a niski koszt wszystkich składników sprawia, że nie trudno o zakupy.
Przepis na pyzy z serem
Składniki:
600 g ziemniaków ugotowanych
600 g ziemniaków surowych
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
250 g twarogu
2 cebule
100 g masła
Zacznij od obrania cebuli, posiekania ich i podsmażenia na maśle. Dwie duże łyżki cebuli dodaj do zmielonego wcześniej twarogu. Dobrze dopraw je pieprzem oraz solą, wymieszaj, a następnie utocz niewielkie kuleczki.
Surowe kartofle obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij na sitku z nadmiaru wody - zachowaj ją w misce. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Połącz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj do nich skrobie zebraną z wody. Wsyp sól, mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i wymieszaj.
Każdą kuleczkę farszu otocz ciastem ziemniaczanym. Do garnka wlej wodę, wsyp do niej łyżkę soli i gotuj w niej pyzy. Trzymaj je we wrzątku trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnie. Podawaj z podsmażoną cebulką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakizycia