Smakosze.pl
Pyzy

canva/bernjuer, Getty Images Pro

Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem

9 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Pyzy idealnie komponują się z gęstymi i zawiesistymi sosami, których smak jest bardzo intensywny. Tradycyjnie pyzy faszerowane są mięsem, jednak tym razem idziemy o krok dalej i zdradzamy przepis na pyzy z serem. Delikatne ziemniaczane kluski, które po przekrojeniu ujawniają miękki ser, są nie do przebicia.

Pyzy to klasyka, za którą mnóstwo Polaków szaleje - smakosze uwielbiają zarówno ich smak, jak i specyficzną konsystencję. Dodatkowo pyzy mają jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka kęsów, aby poczuć ogromną sytość.

Napoje na kaca

Co pić na kaca?

CZYTAJ DALEJ

Co więcej, pyzy są zaskakująco proste w przygotowaniu, więc każdy może się za nie zabrać. Nie potrzeba do nich żadnego specjalistycznego sprzętu, a niski koszt wszystkich składników sprawia, że nie trudno o zakupy.

Przepis na pyzy z serem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych

  • 600 g ziemniaków surowych

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 250 g twarogu

  • 2 cebule

  • 100 g masła

Zacznij od obrania cebuli, posiekania ich i podsmażenia na maśle. Dwie duże łyżki cebuli dodaj do zmielonego wcześniej twarogu. Dobrze dopraw je pieprzem oraz solą, wymieszaj, a następnie utocz niewielkie kuleczki.

Surowe kartofle obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij na sitku z nadmiaru wody - zachowaj ją w misce. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Połącz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj do nich skrobie zebraną z wody. Wsyp sól, mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i wymieszaj.

Każdą kuleczkę farszu otocz ciastem ziemniaczanym. Do garnka wlej wodę, wsyp do niej łyżkę soli i gotuj w niej pyzy. Trzymaj je we wrzątku trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnie. Podawaj z podsmażoną cebulką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pyzy

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Czytaj więcej >
Faworki wyjdą idealnie

Przepisy

Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie

Czytaj więcej >