Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem
Adam Moskal
Adam Moskal 01.01.2022 01:00

Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem

Pyzy
canva/bernjuer, Getty Images Pro

Pyzy idealnie komponują się z gęstymi i zawiesistymi sosami, których smak jest bardzo intensywny. Tradycyjnie pyzy faszerowane są mięsem, jednak tym razem idziemy o krok dalej i zdradzamy przepis na pyzy z serem. Delikatne ziemniaczane kluski, które po przekrojeniu ujawniają miękki ser, są nie do przebicia.

Pyzy to klasyka, za którą mnóstwo Polaków szaleje - smakosze uwielbiają zarówno ich smak, jak i specyficzną konsystencję. Dodatkowo pyzy mają jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka kęsów, aby poczuć ogromną sytość.

Co więcej, pyzy są zaskakująco proste w przygotowaniu, więc każdy może się za nie zabrać. Nie potrzeba do nich żadnego specjalistycznego sprzętu, a niski koszt wszystkich składników sprawia, że nie trudno o zakupy.

Przepis na pyzy z serem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych

  • 600 g ziemniaków surowych

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 250 g twarogu

  • 2 cebule

  • 100 g masła

Zacznij od obrania cebuli, posiekania ich i podsmażenia na maśle. Dwie duże łyżki cebuli dodaj do zmielonego wcześniej twarogu. Dobrze dopraw je pieprzem oraz solą, wymieszaj, a następnie utocz niewielkie kuleczki.

Surowe kartofle obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij na sitku z nadmiaru wody - zachowaj ją w misce. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Połącz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj do nich skrobie zebraną z wody. Wsyp sól, mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i wymieszaj.

Każdą kuleczkę farszu otocz ciastem ziemniaczanym. Do garnka wlej wodę, wsyp do niej łyżkę soli i gotuj w niej pyzy. Trzymaj je we wrzątku trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnie. Podawaj z podsmażoną cebulką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pyzy

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram