Prosty przepis na rosół kolagenowy
Rosół kolagenowy jest nie tylko pyszną zupą, lecz może także poprawić działanie stawów oraz odporności. Takie działanie zawdzięcza dużej zawartości kolagenu, który wygotowuje się z kości, chrząstek i szpiku. Aby uzyskać należytą jakąś, należy gotować ją wiele godzin na wolnym ogniu.
Rosół kolagenowy sprawdzi się szczególnie sportowcom oraz rekonwalescentom, którzy potrzebują dużo wartości odżywczych, aby móc dobrze funkcjonować - niezależnie czy są oni po intensywnym wysiłku, czy problemach ze zdrowiem.
Przygotowanie takiej zupy nie różni się zbytnio od klasycznego rosołu, poza jednym szczegółem. Czas gotowania powinien zając przynajmniej 7 godzin, aby wszystkie składniki pokarmowe przedostały się do wywaru.
Przepis na rosół kolagenowy
Składniki:
-
3 kg kości wołowych ze szpikiem
-
1 kg łapek kurzych
-
1 kg nóżek wieprzowych
-
1 kg podrobów drobiowych
-
3 marchewki
-
3 pietruszki
-
1 seler
-
1 por
-
3 cebule
-
3 liście laurowe 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz
-
1 cytryna
Zacznij od włożenia produktów mięsnych do piekarnika i podpieczenia ich przez 1 godzinę. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, wlej sok z jednej cytryny i postaw na gazie o małej mocy.
Tak przygotowane mięso należy gotować minimalnie 7 godzin, choć optymalny czas wynosi około 12 godzin. Gotować należy bez przykrycia i cały czas kontrolować poziom wody - jeśli jest jej za mało, dolej wrzątku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na godzinę przed skończeniem gotowania wrzuć wszystkie przyprawy oraz obrane i umyte warzywa. Taki rosół można jeść tak, jak klasyczny, lub pić prosto z kubka w ramach przekąski.
Po więcej przepisów na wyśmienite zupy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej zupę warzywną z niczego , a także wyborną ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami.
Źródło: canva/Dar1930, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl