Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na rosół kolagenowy
canva/natabene

Prosty przepis na rosół kolagenowy

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół kolagenowy jest nie tylko pyszną zupą, lecz może także poprawić działanie stawów oraz odporności. Takie działanie zawdzięcza dużej zawartości kolagenu, który wygotowuje się z kości, chrząstek i szpiku. Aby uzyskać należytą jakąś, należy gotować ją wiele godzin na wolnym ogniu.

Rosół kolagenowy sprawdzi się szczególnie sportowcom oraz rekonwalescentom, którzy potrzebują dużo wartości odżywczych, aby móc dobrze funkcjonować - niezależnie czy są oni po intensywnym wysiłku, czy problemach ze zdrowiem.

Przygotowanie takiej zupy nie różni się zbytnio od klasycznego rosołu, poza jednym szczegółem. Czas gotowania powinien zając przynajmniej 7 godzin, aby wszystkie składniki pokarmowe przedostały się do wywaru.

Przepis na rosół kolagenowy

Składniki:

  • 3 kg kości wołowych ze szpikiem

  • 1 kg łapek kurzych

  • 1 kg nóżek wieprzowych

  • 1 kg podrobów drobiowych

  • 3 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 por

  • 3 cebule

  • 3 liście laurowe 6 ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz

  • 1 cytryna

Zacznij od włożenia produktów mięsnych do piekarnika i podpieczenia ich przez 1 godzinę. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, wlej sok z jednej cytryny i postaw na gazie o małej mocy.

Tak przygotowane mięso należy gotować minimalnie 7 godzin, choć optymalny czas wynosi około 12 godzin. Gotować należy bez przykrycia i cały czas kontrolować poziom wody - jeśli jest jej za mało, dolej wrzątku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na godzinę przed skończeniem gotowania wrzuć wszystkie przyprawy oraz obrane i umyte warzywa. Taki rosół można jeść tak, jak klasyczny, lub pić prosto z kubka w ramach przekąski.

Po więcej przepisów na wyśmienite zupy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej zupę warzywną z niczego , a także wyborną ogórkową z podsmażonymi na maśle ogórkami.

Rosół

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy