Prosty przepis na soczystą surówkę z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki jest bardzo orzeźwiająca. Ze względu na nieco pikantny smak oraz sporą zawartość wody, to warzywo świetnie sprawdza się w upały. Tę letnią sałatkę zrobisz w parę chwil. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników.
Rzodkiewkę często spotykamy w zestawieniu z twarożkiem lub kanapkami. Jest to popularny dodatek śniadaniowy, rzadziej widujemy go w obiadowym zestawie.
Tymczasem z rzodkiewki można przygotować pyszną surówkę, która świetnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami i mięsem. Latem warto też ukisić rzodkiewki i delektować się ich smakiem przez cały rok.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy rzodkiewka jest zdrowa?
Rzodkiewka to warzywo bogate w witaminy z grupy A, B i C oraz minerały takie jak żelazo, fosfor, potas, siarka czy cynk. Rzodkiewka wspomaga pracę mózgu – poprawia koncentrację i wpływa na pamięć.
Polecana jest chorym na insulinooporność, gdyż uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. Warto spożywać ją s szczególnie w okresie obniżonej odporności dla wsparcia pracy układu immunologicznego.
Jakie przygotować surówkię z rzodkiewki?
Do przygotowania surówki nie potrzeba wielu składników, wystarczy parę złotych, a efekt zaskoczy każdego, kto choć raz jej spróbuje. Potrzebujesz:
-
1 pęczek rzodkiewki
-
3 łyżki koperku
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól
Zacznij od umycia rzodkiewki, a następnie odcięcia naci. Następnie zetrzyj główki na dużych oczkach tarki. Całość delikatnie posól.
Do startych rzodkiewki dodaj koperek i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Smacznego!
Źródło: Canva (Atide, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel