Szybka zupa na upały - wyborny chłodnik z botwiny
Smakowity chłodnik z botwiny jest nie lada specjałem. W zupie widocznej na powyższym zdjęciu brakuje jednego dodatku. Mowa oczywiście o jajku ugotowanym na twardo. Idealny chłodnik z botwiny jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Z całą pewnością chłodnik z botwiny dobrze sprawdza się w upalne dni, kiedy z nieba leje się żar. Mało kto spodziewałby się, że zupę można przyrządzić tak szybko. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienita zupa na upały
Bez wątpienia zupy takie jak chłodnik największą popularnością cieszą się latem. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na specjał na bazie ogórków i rzodkiewek. Dziś sięgniemy po znakomity chłodnik z botwiny. Zupa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Chłodnik z botwiny to prosta w przygotowaniu zupa. Nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.
800 ml zsiadłego mleka
400 ml kefiru
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek rzodkiewki
5 ogórków gruntowych
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
10 g cukru
sól
pieprz
Prosty i szybki przepis na chłodnik z botwiny
Na początku botwinę myjemy razem z liśćmi. Kroimy ją na niewielkie kawałki. Buraki warto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posiekany pęczek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła w pełni botwinę.
Do garnka dodajemy także sok z cytryny oraz cukier. Całość gotujemy przez około 10 minut. Botwina musi zmięknąć. Gdy to już nastąpi, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy wywarowi wystygnąć.
Rzodkiewki ścieramy na tarce i umieszczamy je razem z botwiną. Podobnie postępujemy z ogórkami. Wszystko wzbogacamy o posiekany koperek, szczypiorek oraz czosnek. Zupę dopełniamy zsiadłym mlekiem i kefirem.
Na koniec chłodnik doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Specjał wstawiamy do lodówki, by się solidnie schłodził. Serwujemy go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo. Godny uwagi jest także przepis na rosół, który dobrze sprawdza się w trakcie upałów.
Canva / stockphotostudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis