Smakosze.pl

Canva / Geo-grafika

Szybka zupa na upały - wyborny chłodnik z botwiny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Smakowity chłodnik z botwiny jest nie lada specjałem. W zupie widocznej na powyższym zdjęciu brakuje jednego dodatku. Mowa oczywiście o jajku ugotowanym na twardo. Idealny chłodnik z botwiny jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Z całą pewnością chłodnik z botwiny dobrze sprawdza się w upalne dni, kiedy z nieba leje się żar. Mało kto spodziewałby się, że zupę można przyrządzić tak szybko. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienita zupa na upały

Bez wątpienia zupy takie jak chłodnik największą popularnością cieszą się latem. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na specjał na bazie ogórków i rzodkiewek . Dziś sięgniemy po znakomity chłodnik z botwiny. Zupa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Chłodnik z botwiny to prosta w przygotowaniu zupa. Nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 800 ml zsiadłego mleka

  • 400 ml kefiru

  • pęczek botwinki z buraczkami

  • pęczek rzodkiewki

  • 5 ogórków gruntowych

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • sok z cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 10 g cukru

  • sól

  • pieprz

Prosty i szybki przepis na chłodnik z botwiny

Na początku botwinę myjemy razem z liśćmi. Kroimy ją na niewielkie kawałki. Buraki warto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posiekany pęczek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła w pełni botwinę.

Do garnka dodajemy także sok z cytryny oraz cukier. Całość gotujemy przez około 10 minut. Botwina musi zmięknąć. Gdy to już nastąpi, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy wywarowi wystygnąć.

Rzodkiewki ścieramy na tarce i umieszczamy je razem z botwiną. Podobnie postępujemy z ogórkami. Wszystko wzbogacamy o posiekany koperek, szczypiorek oraz czosnek. Zupę dopełniamy zsiadłym mlekiem i kefirem.

Na koniec chłodnik doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Specjał wstawiamy do lodówki, by się solidnie schłodził. Serwujemy go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo. Godny uwagi jest także przepis na rosół, który dobrze sprawdza się w trakcie upałów .

Chłodnik z botwiny jest przepyszny
Chłodnik z botwiny jest przepyszny

Canva / stockphotostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >