Smakosze.pl
Zupa chłodnik z botwiny

Canva / Geo-grafika

Szybka zupa na upały - wyborny chłodnik z botwiny

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity chłodnik z botwiny jest nie lada specjałem. W zupie widocznej na powyższym zdjęciu brakuje jednego dodatku. Mowa oczywiście o jajku ugotowanym na twardo. Idealny chłodnik z botwiny jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Z całą pewnością chłodnik z botwiny dobrze sprawdza się w upalne dni, kiedy z nieba leje się żar. Mało kto spodziewałby się, że zupę można przyrządzić tak szybko. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienita zupa na upały

Bez wątpienia zupy takie jak chłodnik największą popularnością cieszą się latem. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na specjał na bazie ogórków i rzodkiewek. Dziś sięgniemy po znakomity chłodnik z botwiny. Zupa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Chłodnik z botwiny to prosta w przygotowaniu zupa. Nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 800 ml zsiadłego mleka

  • 400 ml kefiru

  • pęczek botwinki z buraczkami

  • pęczek rzodkiewki

  • 5 ogórków gruntowych

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • sok z cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 10 g cukru

  • sól

  • pieprz

Kawa z kardamonem

Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia

CZYTAJ DALEJ

Prosty i szybki przepis na chłodnik z botwiny

Na początku botwinę myjemy razem z liśćmi. Kroimy ją na niewielkie kawałki. Buraki warto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posiekany pęczek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła w pełni botwinę.

Do garnka dodajemy także sok z cytryny oraz cukier. Całość gotujemy przez około 10 minut. Botwina musi zmięknąć. Gdy to już nastąpi, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy wywarowi wystygnąć.

Rzodkiewki ścieramy na tarce i umieszczamy je razem z botwiną. Podobnie postępujemy z ogórkami. Wszystko wzbogacamy o posiekany koperek, szczypiorek oraz czosnek. Zupę dopełniamy zsiadłym mlekiem i kefirem.

Na koniec chłodnik doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Specjał wstawiamy do lodówki, by się solidnie schłodził. Serwujemy go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo. Godny uwagi jest także przepis na rosół, który dobrze sprawdza się w trakcie upałów.

Chłodnik z botwiny jest przepyszny

Chłodnik z botwiny jest przepyszny

Canva / stockphotostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >
Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >