Smakosze.pl
Kiszona rzodkiewka

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Prosty sposób na kiszoną rzodkiewkę

24 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Obecnie jest sezon na nowalijki, a jednymi z najlepszych wczesnych warzyw są rzodkiewki - pełne delikatnie pikantnego, charakterystycznego smaku. Aby zachować na dłużej ich młody smak, warto przygotować kiszonkę. Przepis na kiszoną rzodkiewkę jest prosty, a efekty są doskonałe.

Rzodkiewki są małymi, niepozornymi warzywami, które skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Wiele osób nazywa rzodkiewkę "królową nowalijek", a duża ilość związków siarki może być szczególnie doceniona przez ludzi, którzy chcą poprawić swoje włosy i paznokcie. 

Kiszona rzodkiew jest również świetnym sposobem na wprowadzenie kiszonek do diety dzieci, które nie chcą jeść kiszonej kapusty czy ogórków. Rzodkiewka jest delikatniejsza po fermentacji i nie wydziela tak dużo przykrego dla niektórych aromatu. 

Najlepszy czas na kiszoną rzodkiewkę

Właśnie teraz jest sezon na nowalijki, dlatego warto rozejrzeć się po okolicznych targowiskach za młodą rzodkiewką. Poddanie ją procesowi fermentacji wypełnia rzodkiewkę bakteriami kwasu mlekowego, które są naturalnym prebiotykiem i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.

W medycynie naturalnej warzywo to wykorzystuje się przy leczeniu kamicy nerkowej, krzywicy, anemii, artretyzmie czy reumatyzmie. Wykazuje działanie bakteriostatyczne i grzybobójcze, wzmaga apetyt, ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza objawy niestrawności.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście  zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI. 

Źródło: GEOLEE, Getty Images Pro

Przepis na kiszoną rzodkiewkę

Składniki: 

  • 6 pęczków rzodkiewki

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • korzeń chrzanu

  • 2 baldachimy kopru

  • 2 łyżki soli

  • woda

  • woda z kiszonych ogórków lub kapusty

Zacznij od odkrojenia rzodkiewek od łodyg. Wstaw je w durszlaku i przepłucz dokładnie bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody z 2 łyżkami soli. Odstaw solankę do całkowitego wystudzenia, aby nie podgotowała delikatnych składników kiszonki.

Do dużego słoika włóż rzodkiewki, koper, pokrojony chrzan, pieprz, ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Zalej słoik solanką. Aby rzodkiewki nie pływały, dociśnij je spodeczkiem z ciężarem. Odstaw słoik do kiszenia w ciepłe i ciemne miejsce na 3 dni.

Po 3 dniach przełóż zakręcony słoik do lodówki. Pozostaw go tam na kolejne 7 dni. Po tym czasie możesz odstawić kiszonkę do spiżarni, lub zjeść od razu - tak przygotowane rzodkiewki przetrwają wiele miesięcy. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >