Prosty przepis na sos grzybowy od Tomasza Strzelczyka. 1 składnik jest niezastąpiony
Sos grzybowy powinien być gęsty i aromatyczny. Tomasz Strzelczyk podkreśla smak leśnych skarbów, dodając czosnek. Wystarczy rozdrobnić kilka ząbków i wrzucić pod koniec gotowania, a przysmak nabierze charakteru. Musicie spróbować.
Dobrze przyrodzony sos grzybowy nie może być zbyt rzadki. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przepis pozwoli wam przygotować dodatek o niezwykle kremowej konsystencji. Będzie świetny do klusek placków czy mięsa, a nie zrobienie go nie wymaga wiele wysiłku. Skusicie się?
Przepis na wyborny sos grzybowy Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kg grzybów
-
5 ząbków czosnku
-
1 większa cebula
-
ok. 200 ml bulionu warzywnego
-
ok. 310 ml płynnej, lekko słodkiej śmietanki
-
2/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
natka pietruszki wedle uznania.
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy? Tomasz Strzelczyk zna prosty przepis
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w kostkę. Na patelni topimy masło klarowanie i podsmażamy warzywo. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Dodajemy je do cebulki.
Do podsmażonych grzybów wlewamy trochę bulionu oraz tymianek. Dusimy przez kilka minut, a w międzyczasie dodajemy starty na tarce czosnek. Wsypujemy również gałkę muszkatołową. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Do miękkich grzybów wlewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut, by sos grzybowy zgęstniał. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i podajemy.
Wskazówka: zamiast tymianku możecie dodać do grzybów cząbru. Też świetnie podkreśli ich smak.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z dodatkiem grzybów. Polecamy znakomity patent na kotlety z kani . Być może też spodoba wam się prosta receptura na flaczki z boczniaków — są lepsze niż mięsne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego
-
Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA