Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na sos grzybowy od Tomasza Strzelczyka. 1 składnik jest niezastąpiony
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Prosty przepis na sos grzybowy od Tomasza Strzelczyka. 1 składnik jest niezastąpiony

15 października 2022

Sos grzybowy powinien być gęsty i aromatyczny. Tomasz Strzelczyk podkreśla smak leśnych skarbów, dodając czosnek. Wystarczy rozdrobnić kilka ząbków i wrzucić pod koniec gotowania, a przysmak nabierze charakteru. Musicie spróbować.

Dobrze przyrodzony sos grzybowy nie może być zbyt rzadki. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przepis pozwoli wam przygotować dodatek o niezwykle kremowej konsystencji. Będzie świetny do klusek placków czy mięsa, a nie zrobienie go nie wymaga wiele wysiłku. Skusicie się?

Przepis na wyborny sos grzybowy Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg grzybów

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 większa cebula

  • ok. 200 ml bulionu warzywnego

  • ok. 310 ml płynnej, lekko słodkiej śmietanki

  • 2/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki wedle uznania.

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy? Tomasz Strzelczyk zna prosty przepis

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w kostkę. Na patelni topimy masło klarowanie i podsmażamy warzywo. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Dodajemy je do cebulki.

Do podsmażonych grzybów wlewamy trochę bulionu oraz tymianek. Dusimy przez kilka minut, a w międzyczasie dodajemy starty na tarce czosnek. Wsypujemy również gałkę muszkatołową. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Do miękkich grzybów wlewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut, by sos grzybowy zgęstniał. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i podajemy.

Wskazówka: zamiast tymianku możecie dodać do grzybów cząbru. Też świetnie podkreśli ich smak.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z dodatkiem grzybów. Polecamy znakomity patent na kotlety z kani . Być może też spodoba wam się prosta receptura na flaczki z boczniaków — są lepsze niż mięsne.

Sos grzybowy Tomasza Strzelczyka jest znakomity
canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy