Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego
Rosół na żołądkach jest już nieco zapomniany. Warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę na specjał z dodatkiem kurzych podrobów i spróbować. Zupa jest delikatna i aromatyczna, a jej zrobienie nie jest skomplikowane. Podana najprościej — z makaronem i świeżą natką pietruszki — będzie doskonała.
Sposobów na przyrządzenie rosołu jest bardzo dużo. Część smakoszy pamięta jeszcze czasy, gdy do tradycyjnej niedzielnej zupy dodawało się drobiowe żołądki. Dziś przypominamy recepturę na ten rarytas. Wcale nie jest skomplikowana. Skusicie się?
Przepis na rosół na żołądkach
Składniki:
3 litry wody
3 udka kurczaka kury rosołowej
300-400 g żołądków drobiowych
kawałek mięsa wołowego na rosół
3 średnie marchewki
2 małe pietruszki
1 nieduży seler
1 mniejsza cebula, opalona w płomieniu
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Jak zrobić rosół na żołądkach? Prosty przepis na pełne smaku danie
Kurczaka i mięso wołowe oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 30-45 minut, zbierając powstające szumy. W międzyczasie myjemy jarzyny i obieramy je.
Wrzucamy do garnka z gotowanym mięsem. Dodajemy też pokrojone w paseczki żołądki oraz opaloną cebulę. Zupę gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny. Na koniec wsypujemy kurkumę dla koloru i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Aby podkreślić smak dania, możemy wlać nieco domowej maggi. Rosół na żołądkach podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z podrobami. Sprawdźcie koniecznie przepis na pomidorówkę na serduszkach. Być może też spodoba wam się smakowity rosół z dodatkiem wątróbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama