Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.09.2022 13:51

Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć

Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć
canva/adrianam13

Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.

Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.

Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.

Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.

Przepyszne kotlety z kani w delikatnym cieście

Składniki:

  • kapelusze kani

  • mleko

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka

  • szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić wyśmienite kotlety z kani? Babciny przepis nie ma sobie równych

Kapelusze kani dokładnie oczyść i przełóż do miski, jeśli kapelusze są bardzo duże, przekrój je na pół. Całość zalej mlekiem, dociśnij talerzem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia osusz kanie ręcznikiem papierowym. Do miski wlej szklankę mleka (możesz wykorzystać mleko po moczeniu grzybów), dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

Kapelusze obtocz dokładnie w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kanie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Z grzybów leśnych przygotujesz również wyśmienity sos, który będzie pysznym dodatkiem między innymi do makaronu, pieczonego mięsa i placków ziemniaczanych. Grzyby możemy również ususzyć- tu dowiesz się, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak je przechowywać.

Smażone kanie
canva/ lengel76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lubiegotowanie.blogspot