Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

flaczki z boczniaka
canva/Marcin Jucha

Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu.

Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na delikatne flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 600-700 g boczniaków

  • 2 litry wody

  • pęczek włoszczyzny

  • 1 duża szalotka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 łyżki majeranku

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowa

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Zasmażka (opcjonalnie):

  • 15 g masła lub 2 łyżki oleju w wersji wegańskiej

  • 1 łyżka maki pszennej lub ziemniaczanej

Włoszczyznę obieramy lub dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwając ewentualne zanieczyszczenia. Pora kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest naprawdę duży, białą część możemy zachować do innego dania, do bulionu dodając jedynie zielone liście. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę i czosnek obieramy z łupinek i siekamy.

Boczniaki płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie tniemy je na paski oraz obcinamy końcówki nóżek. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy szalotkę, plasterki pora i czosnek. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy paprykę ostrą, sodką i wędzoną oraz pokrojone boczniaki. Mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut. Do garnka wlewamy wodę, doprawiamy sola, pieprzem i majerankiem i gotujemy jeszcze 20 minut, na koniec dodając gałkę muszkatołową.

W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. W małym garnku rozgrzewamy olej lub rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, całość dokładnie mieszamy. Do mieszanki dodajemy 2-3 chochle wywaru z flaczków i rozprowadzamy tak, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka, a następnie wrzucamy natkę pietruszki. Zagotowujemy i doprawiamy jeśli to konieczne. Smacznego

Boczniaki doskonale smakują także jako dodatek do jajecznicy. A jeżeli szukacie pomysłu na swojską, rozgrzewającą zupę, receptura na aromatyczną cebulową z pewnością skradnie wasze kubki smakowe.

boczniaki
boczniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Tatevosian

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram