Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto
Puszyste naleśniki skuszą niejednego amatora słodyczy z patelni. Dodana do ciasta woda gazowana sprawi, że będzie miało ono lekką i przyjemną konsystencję, która po usmażeniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?
Puszyste i delikatne naleśniki skuszą każdego. Dziś proponujemy podanie ich z dodatkiem słodkiego serka, czekolady i owoców, lecz lekkie ciasto z dodatkiem wody gazowanej bez dodatku cukru świetnie komponuje się z wytrawnymi wersjami farszu. Wybierzcie swoją ulubioną. Będzie pysznie.
Przepis na puszyste naleśniki na słodko
Składniki:
4 jaja
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
1 szklanka wody gazowanej
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na słodki farsz:
2 opakowania serka homogenizowanego
posiekana mleczna czekolada
ulubione owoce sezonowe
Jak zrobić puszyste naleśniki na słodko? Dodatek wody gazowanej jest kluczowy
Żółtka łączymy z mlekiem przy pomocy trzepaczki. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier oraz sól i starannie je rozprowadzamy. Wlewamy wodę gazowaną i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przenosimy ją do pozostałych składników.
Z uzyskanego ciasta smażymy naleśniki, korzystając z dobrze rozgrzanej i natłuszczonej płytkiej patelni. Gdy brzegi będą odchodzić od krawędzi naczynia, obracamy ciasto.
Zrumienione z obu stron naleśniki odkładamy na talerz. Podajemy wypełnione serkiem homogenizowanym, czekoladą i owocami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Spróbujecie koniecznie tych, przygotowywanych z dodatkiem budyniu. Polecamy też wersję obiadową ze szpinakiem, która syci na bardzo długo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama