Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na stek z kalafiora z grzybową kaszą
canva/rudisill

Prosty przepis na stek z kalafiora z grzybową kaszą

31 października 2021

Kalafior jest smacznym warzywem jesiennym, z którego wyczarować można wiele pysznych potraw. Chrupiące różyczki będą smakowały wyśmienicie, gdy zamarynujemy je w przyprawach i podamy w formie steku. Zamiast więc po raz kolejny wrzucać kalafiora do jarzynowej, spróbujcie zastąpić nim klasycznego schabowego. Efekt was zachwyci. Podstawą marynaty do roślinnych steków jest sos sojowy , czyli bogaty w umami produkt charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Wraz z pomidorami i wędzoną papryką pozwoli nam on na uzyskanie smaku zbliżonego do smaku mięsa — cudownie dymnego i dość słonego, który świetnie uzupełnią delikatna ostrość czosnku i słodycz syropu klonowego. Dodatek grzybowej kaszy jaglanej dopełni smaku.

Przepis na obłędnie pyszny stek z kalafiora

Składniki:

Z podanych produktów przygotujecie 2 steki.

  • 1 kalafior

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 3 większe pieczarki

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • płaska łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • odrobina wody do rozrzedzenia marynaty

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy – najlepiej w torebce lub w płaskim, szerokim naczyniu. Kalafiora odwracamy głąbem do góry i przekrawamy na pół, a następnie wykrawamy z niego duże plastry, przypominające płaskie steki . Nacinamy lekko głąb kalafiora, aby on również się ugotował.

Tak przygotowane steki podgotowujemy przez kilka minut we wrzącej i lekko posolonej wodzie, a następnie zanurzamy steki w marynacie . Im więcej czasu kalafior w niej spędzi, tym wyjdzie smaczniejszy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze steki kalafiorowe wraz z marynatą , aż się delikatnie zrumienią. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną wraz z pokrojonymi i obranymi pieczarkami. Steki przekładamy na talerz wraz z kaszą grzybową i podajemy z surówkami. Smacznego.

Wskazówki: Pozostałe, mniejsze różyczki kalafiora będą pyszne, gdy zrobimy z nich zupę . Możecie je także upiec w chrupiącej panierce . W tej wersji świetne będą z marchwiową surówką z dodatkiem pomarańczy i ryżem.

Różyczki kalafiora w misce
Różyczki kalafiora są pyszne, gdy je opanierujemy

Źródło zdjęcia: canva/cavanimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ervegan

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy