Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Obłędna surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:13

Obłędna surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy
canva/Yana Gayvoronskaya

Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy charakteryzuje wyjątkowy, świeży smak i niezwykły aromat. Surówkę możesz przygotować jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich lub ryby. Możesz również wzmocnić jej smak rodzynkami, cynamonem i przygotować zdrową i pyszną przekąskę.

Surówka z marchewki i jabłka jest tradycyjną, wszystkim znaną i prostą surówką obiadową. Jeśli dodamy do niej pomarańczę i skropimy cytryną, uzyskamy nowy, wspaniały i świeży smak.

Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy pasuje do wielu mięsnych i wegetariańskich dań, jednak szczególnie polecam ją jako dodatek do ryb i drobiu. Smażony lub grillowany kawałek dorsza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie świeżej, owocowej surówki obiadowej.

Jeśli szukasz najlepszego przepisu na dorsza - tu znajdziesz pyszną inspirację na rybę z grilla.

Surówkę możesz również przygotować jako zdrową przekąskę, dodając do niej rodzynki lub odrobinę cynamonu. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy na pewno często będzie gościć na Twoim stole, ponieważ skradnie serce największemu niejadkowi.

Przepis na surówkę z marchewki, jabłka i pomarańczy

Składniki na 4 porcje:

  • 2 marchewki

  • duże jabłko

  • pomarańcza

  • sok z cytryny

  • łyżeczka cukru

Jak przygotować surówkę z marchewki, jabłka i pomarańczy?

Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pomarańczę obierz ze skórki, powycinaj białe błonki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę.

W miseczce wymieszaj marchewkę z owocami, dodając cukier i odrobinę soku z cytryny, następnie włóż do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze schłodzić surówkę przed podaniem.

Smacznego.