Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad
canva/margouillatphotos

Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad

19 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na lekką, zdrową zupę? W takim razie podajemy wam prosty przepis na zupę jarzynową. Jest smakowita, idealna na wiosenny obiad. Przygotujcie ją z warzyw, które akurat macie pod ręką. Najlepiej, jeśli będą świeże i młode, jednak z tych zeszłorocznych czy mrożonych zupa również wyjdzie doskonała.

Choć zupę jarzynową można gotować przez cały rok, to największą ochotę mamy na nią wiosną i latem. Wtedy bowiem pojawiają się młode warzywa, a i my mamy ochotę na coś lżejszego i delikatniejszego w smaku.

Fakt, że zupa jarzynowa jest delikatna, nie oznacza jednak, że mało wartościowa. Wręcz przeciwnie — zawiera dużo warzyw, a w nich mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Taka zupa jest zdrowa i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka lub 3-4 skrzydełka kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 mały por

  • 4 ziemniaki

  • 2 garście fasolki szparagowej

  • kawałek kalafiora lub mała kalarepa

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie zupy jarzynowej

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowinę, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.

Marchewki, pietruszkę, seler, por i ziemniaki oczyść, pokrój w kostkę lub na nieduże kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj całość ok. 20 minut.

W tym czasie oczyść fasolkę i kalafior i podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę dopraw do smaku, dodaj łyżkę masła. Podawaj posypaną zieleniną i z dodatkiem ugotowanego, obranego z kości i skóry mięsa. Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na zupę botwinkową , a także na zupę z sałaty .

włoszczyzna
włoszczyzna

Źródło zdjęcia: canva/momole Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy