Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.05.2022 16:54

Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały

Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały
canva/NoirChocolate

Szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie? Ugotuj sałaciankę, czyli zupę z sałaty z dodatkiem słoniny i maślanki. Zupa jest idealna na letnie, upalne dni. Jest pożywna, dodaje energii i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sałacinkę, czyli pyszną zupę z sałaty.

Zupa z sałaty jest rewelacyjnym pomysłem na obiad. Jest lekka i pełna smaku. Niewątpliwym atutem dania jest błyskawicznie przygotowywanie- sałacianka jest gotowa po około 20 minutach gotowania.

Do zupy dodaję odrobinę słoninki i maślankę, które świetnie doprawiają całe danie. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyraźna w smaku, dodaj do niej ocet jabłkowy. Jeśli wolisz delikatniejszą wersję dania- pomiń ten składnik. Zupę oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, będzie idealna.

Sałata jest również doskonałym dodatkiem do kanapek i drugiego dania. Liście sałaty podane z kwaśną śmietaną, odrobiną cukru i octu są lekkie, pełne smaku i pasują do każdego, mięsnego obiadu.

Z sałaty zrobisz również napar, który pomoże Ci zasnąć- tu poznasz przepis na napar z liści zielonej sałaty, ułatwia zasypianie.

Przepis na sałaciankę

Składniki:

  • 3 główki sałaty

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki stopionej słoniny

  • pół szklanki maślanki

  • koperek

  • łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • łyżka mąki do zagęszczenia

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałaciankę?

Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. W tym czasie posiekaj drobno główki sałaty. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj topioną słoninę, sałatę i gotuj, aż liście zupełnie zmiękną.

Maślankę wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody, następnie wlej do zupy i podgotuj jeszcze chwilę. Wywar zagęść mąką, dopraw do smaku solą, pieprzem, octem, oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.

Sałata

Źródło zdjęcia: canva/ Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

Tagi: Zupa Obiad Danie