Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
canva/vaaseenaa; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację

23 kwietnia 2022

Kalafior nie należy do wyrazistych w smaku warzyw. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, dzięki któremu stanie się on wyśmienitą przekąską. Przygotujcie parmezan i rozgrzejcie piekarniki. W tej wersji kalafior zachwyci was aromatem i nasyci. Jeszcze nie raz go przygotujecie.

Kalafior sprawdza się zarówno jako roślinna alternatywa dla schabowego , jak i składnik wielu pysznych surówek. Tym razem proponujemy wam upieczenie go z prostymi dodatkami. Masło i parmezan przemienią to delikatne warzywo w pełną charakteru ciepłą przystawkę idealną na kolację lub spotkanie w gronie przyjaciół.

Przepis na pieczonego kalafiora według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 50 g masła

  • 100 g parmezanu lub innego ulubionego sera

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kalafiora oczyszczamy z zielonych liści, zachowując je do innych przepisów . Myjemy warzywo, a następnie wkładamy do wypełnionego wrzątkiem dużego garnka i gotujemy go przez 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora przenosimy do naczynia żaroodpornego, uprzednio osuszając różyczki. W rondlu roztapiamy masło. Polewamy nim warzywo, a następnie posypujemy je startym serem.

Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możemy dodać świeżo posiekane zioła. Smacznego.

Wskazówka: masło możecie zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Wtedy należy pominąć etap podgrzewania tłuszczu w rondelku.

Kalafior z pieca jest obłędny w smaku
Kalafior z pieca jest obłędny w smaku

Źródło zdjęcia; canva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: T. Strzelczyk Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy