Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
Kalafior nie należy do wyrazistych w smaku warzyw. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, dzięki któremu stanie się on wyśmienitą przekąską. Przygotujcie parmezan i rozgrzejcie piekarniki. W tej wersji kalafior zachwyci was aromatem i nasyci. Jeszcze nie raz go przygotujecie.
Kalafior sprawdza się zarówno jako roślinna alternatywa dla schabowego , jak i składnik wielu pysznych surówek. Tym razem proponujemy wam upieczenie go z prostymi dodatkami. Masło i parmezan przemienią to delikatne warzywo w pełną charakteru ciepłą przystawkę idealną na kolację lub spotkanie w gronie przyjaciół.
Przepis na pieczonego kalafiora według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 średni kalafior
-
50 g masła
-
100 g parmezanu lub innego ulubionego sera
-
szczypta soli
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kalafiora oczyszczamy z zielonych liści, zachowując je do innych przepisów . Myjemy warzywo, a następnie wkładamy do wypełnionego wrzątkiem dużego garnka i gotujemy go przez 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora przenosimy do naczynia żaroodpornego, uprzednio osuszając różyczki. W rondlu roztapiamy masło. Polewamy nim warzywo, a następnie posypujemy je startym serem.
Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możemy dodać świeżo posiekane zioła. Smacznego.
Wskazówka: masło możecie zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Wtedy należy pominąć etap podgrzewania tłuszczu w rondelku.
Źródło zdjęcia; canva/rimmabondarenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
-
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: T. Strzelczyk Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, wyd. Znak