Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2022 18:20

Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze

Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze
canva/rudisill

Schabowe z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów i pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Warzywne kotlety przygotujesz błyskawicznie, a jeden trik sprawi, że nikt im się nie oprze. Poznaj przepis na przepyszne schabowe z kalafiora.

Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych i zdrowych dań. Ugotujesz zupę, zrobisz sałatkę, zapiekankę, curry, a także rewelacyjne schabowe, czyli zdrowy zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów.

Kotlety z kalafiora zrobisz błyskawicznie, sprawdzą się więc na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Pamiętaj jednak o jednym triku, dzięki któremu warzywo będzie miało jeszcze lepszy smak, a same kotlety będą bardzo soczyste.

Kotlety z kalafiora podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami z batatów, ziemniakami, mizerią, ulubionym sosem. Nie zapomnij również o pietruszce i wiórkach masła, które doskonale podkreślają smak całego dania.

Przepyszne schabowe z kalafiora

Składniki:

  • główka kalafiora

  • pieprz, sól do smaku

  • natka pietruszki do podania

  • masło do podania

Dodatkowo:

  • 2 jajka

  • mąka i bułka tarta na panierkę

  • łyżka soku z cytryny

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić schabowe z kalafiora?

Całą główkę kalafiora włóż do większego garnka, zalej wodą i dodaj sok z cytryny, następnie odstaw na 10 minut- ten trik sprawi, że schabowe będą doskonałe w smaku.

Warzywo dokładnie osusz, pokrój w plastry, każdy kawałek oprósz solą i pieprzem, następnie panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kalafiora smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na rumiany kolor.

Gotowe schabowe z kalafiora przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, następnie na wierzch każdego kotleta połóż mały wiórek masła, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kalafior na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Sarsmis Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Tagi: Jajka Danie Obiad