Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze
Schabowe z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów i pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Warzywne kotlety przygotujesz błyskawicznie, a jeden trik sprawi, że nikt im się nie oprze. Poznaj przepis na przepyszne schabowe z kalafiora.
Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych i zdrowych dań. Ugotujesz zupę, zrobisz sałatkę, zapiekankę, curry, a także rewelacyjne schabowe, czyli zdrowy zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów.
Kotlety z kalafiora zrobisz błyskawicznie, sprawdzą się więc na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Pamiętaj jednak o jednym triku, dzięki któremu warzywo będzie miało jeszcze lepszy smak, a same kotlety będą bardzo soczyste.
Kotlety z kalafiora podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami z batatów, ziemniakami, mizerią, ulubionym sosem. Nie zapomnij również o pietruszce i wiórkach masła, które doskonale podkreślają smak całego dania.
Przepyszne schabowe z kalafiora
Składniki:
główka kalafiora
pieprz, sól do smaku
natka pietruszki do podania
masło do podania
Dodatkowo:
2 jajka
mąka i bułka tarta na panierkę
łyżka soku z cytryny
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić schabowe z kalafiora?
Całą główkę kalafiora włóż do większego garnka, zalej wodą i dodaj sok z cytryny, następnie odstaw na 10 minut- ten trik sprawi, że schabowe będą doskonałe w smaku.
Warzywo dokładnie osusz, pokrój w plastry, każdy kawałek oprósz solą i pieprzem, następnie panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kalafiora smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na rumiany kolor.
Gotowe schabowe z kalafiora przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, następnie na wierzch każdego kotleta połóż mały wiórek masła, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Sarsmis Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: przyslijprzepis.pl