Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób Kuronia na przepyszny żurek
Canva / papkin

Łatwy sposób Kuronia na przepyszny żurek

24 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowity żurek jest jedną z najbardziej kultowych potraw naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele receptur na przepyszną zupę. Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na żurek. Znajdziemy w nim między innymi białą kiełbasę i boczek.

Żurek jest absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nim zajadać niemal nieustannie. Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie recepturę na prosty w przygotowaniu żurek, który przyprawia o szybsze bicie serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborny żurek od Jakuba Kuronia

Bez wątpienia żurek można zaliczyć do klasyków polskiej kuchni. Jego smak sprawia, że liczne grono smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis od Magdy Gessler . Tym razem wypróbujemy recepturę Jakuba Kuronia.

Nie da się ukryć, że Jakub Kuroń zna się na kulinariach jak mało kto. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy jego przepis na kotlety mielone . Dziś przyjrzymy się temu, jak mistrz kuchni przyrządza żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 l bulionu

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 400 g kiełbasy białej surowej

  • 150 g boczku wędzonego

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • koncentrat żurku

  • 30 g startego chrzanu

  • 125 ml śmietanki 30%

  • 30 ml oleju

  • sól

  • pieprz

  • jajka na twardo

Przepyszny żurek jest prosty w przygotowaniu

Białą kiełbasę nakłuwamy przy użyciu widelca. Taki zabieg sprawi, że mięsny specjał nie popęka w trakcie gotowania . Kiełbasy parzymy w bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.

Przeważnie kiełbasa potrzebuje 20 minut w wywarze. Warto w tym celu wykorzystać również skórkę boczku . Woda nie może się intensywnie gotować. Powinna cały czas delikatnie pykać. Wyjmujemy ją do wystygnięcia.

Boczek kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Gdy już się zarumieni, wzbogacamy boczek o posiekaną cebulę i czosnek . Całość doprawiamy majerankiem.

Żurek z jajkiem
Żurek z jajkiem

Canva / papkin

Kiełbasę kroimy w plastry. Dodajemy ją do wywaru razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Wszystko gotujemy . Po 15 minutach zupę wzbogacamy o koncentrat żurku, chrzan oraz śmietanę.

Po kilkunastu minutach żurek powinien być gotowy. Najlepiej smakuje z dodatkiem jajek na twardo . Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji obiadowej. Żurek w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy