Smakosze.pl
ground-ivy-116261 960 720

pixabay/hans

Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Bluszczyk kurdybanek to niepozorne zioło, które kryje w sobie naprawdę ogromną moc. Nietuzinkowa roślina słynie ze swojego doskonałego aromatu. Dodany do rosołu działa cuda. Jakie są inne powody, aby po niego sięgnąć?

Bluszczyk kurdybanek przykuwa uwagę już swoim wyglądem. Delikatne fioletowe kwiaty kryją w sobie szereg cudownych właściwości. Roślina jest ceniona od lat jako naturalny środek wzmacniający odporność. Szczególnie warto dodać ją do rosołu, ponieważ idealnie podkręci zarówno smak jak i aromat tej uwielbianej zupy. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie z dodatkiem tego niesamowitego składnika.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszny rosół z dodatkiem bluszczyku kurdybanku

Składniki:

  • ok. 1 kg kury z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury i skrzydełka indyka

  • włoszczyzna

  • 2 cebule

  • kilka gałązek bluszczyku kurdybanku

  • 2 liście laurowe

  • 10 sztuk ziela angielskiego

  • 10 sztuk pieprzu w ziarnach

  • sól

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Pokrój mięso na części i dokładnie je umyj. Następnie rozgrzej w garnku niewielką ilość oleju, przełóż do niego mięso i je obsmaż.

Dodaj do mięsa pokrojoną w ćwiartki cebulę i podsmażaj ją razem z mięsem, a następnie zalej ją zimną wodą (ok.2,5 litra) i zagotuj.

Zmniejsz ogień, dodaj do zupy, przyprawy oraz bluszczyk kurdybanek i gotuj rosół na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę. Na koniec dopraw zupę do smaku! Smacznego!

Polecamy również przepis na letnią wersją rosołu oraz kilka tricków, które sprawią, że będzie on idealny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: interia/ dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >

Porady

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

Czytaj więcej >