Smakosze.pl
Kotlety mielone od Jakuba Kuronia

Canva.com / vkuslandia

Przepis na kotlety mielone według Kuronia

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wyborne kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby takie frykasy. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę, którą podzielił się sam Jakub Kuroń. Jego kot

Kotlety mielone należą do grona smakołyków, które stanowią filary naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu specjał tak często gości na naszych stołach. Smakowite kotlety mielone można przyrządzić na różne sposoby. Jak robi to Jakub Kuroń?

Kotlety mielone jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie pojawiały się na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o sztuczce, która zagwarantuje chrupiącą skórkę. Tym razem sięgniemy po przepis, który Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie internetowej.

Nie od dziś wiadomo, że Jakub Kuroń zna się na kuchni jak mało kto. Jakiś czas temu przedstawialiśmy jego przepis na nieziemskie schabowe. Okazuje się, że kotlety mielone wychodzą mu równie pysznie. Ich sekret tkwi w osobnym podsmażaniu cebulki.

Większość smakoszy uważa, że najlepsze frykasy przygotowywały ich babcie. Mało kto spodziewałby się, że jakikolwiek kucharz może dorównać takiemu kunsztowi. Zdaniem niektórych kotlety mielone od Jakuba Kuronia smakują nawet lepiej od tych babcinych. Warto przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

Przepis na kotlety mielone w tej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Nawet osoby, które na co dzień unikają tego typu aktywności, z łatwością przyrządzą ten przysmak. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 250 ml mleka

  • czerstwa kajzerka

  • okazała cebula

  • jajko

  • 3 g suszonego majeranku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

(Canva / papkin)

Jak Jakub Kuroń robi kotlety mielone?

Na początku należy namoczyć kajzerkę w mleku. W tym czasie cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Można ją wzbogacić również o rozdrobnione ząbki czosnku. Mięso umieszczamy w misce.

Bułkę odsączamy z mleka i dodajemy do mięsa mielonego. Składniki wzbogacamy o podsmażoną cebulkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę na kotlety mielone.

Z masy lepimy owalne kotlety. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Kotlety mielone smażymy na złocisty kolor z obu stron. Przeważnie na każdą z nich wystarcza 5 minut. Kotlety mielone idealnie komponują się z ziemniakami i burakami. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na bazie burgundowych bulw

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >