Smakosze.pl
żurek

facebook/magdagessler.official/ wikipedia

Gessler pokazała przepis na żurek. 1 składnik zaskakuje

9 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Żurek należy do klasyki polskiej kuchni. Swój niezawodny sposób na to danie ma niemal każda gospodyni. W jaki sposób przyrządza go Magda Gessler? Znana restauratorka pokazała swój przepis na to pyszne danie. Mamy dobrą wiadomoś

Żurek to zupa, która zachwyci nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Niekwestionowana klasyka polskiej kuchni często gości na naszych stołach. Jesteście ciekawi, jak to aromatyczne danie przyrządzają największe gwiazdy polskiej kuchni?

Jakiś czas temu zdradzaliśmy 3 tricki, które sprawią, że nasz żurek zawsze wyjdzie niezwykle aromatyczny. Teraz czas na najlepszy możliwy przepis autorstwa znanej restauratorki i gwiazdy telewizji TVN - Magdy Gessler.

Nikt tak jak ona nie zna tajników polskiej kuchni. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej sposób na kultowe gołąbki oraz ciasto na pierogi. Teraz czas na klasyczny żurek. 

W przepisie zwraca uwagę jeden bardzo szczególny składnik. Chodzi o grzyby. To one podkręcają jego smak i sprawiają, że zostaje on na długo w naszej pamięci. Poniżej podajemy przepis na pyszny żurek receptury znanej restauratorki.

Przepis na żurek Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej

  • 1 litr wody

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)

  • 1 łyżka masła

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 250 mililitrów śmietany

  • 4 jajka

  • 300 gramów białej kiełbasy

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz czarny

  • majeranek

Sposób wykonania:

Gdy masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Jak go zrobić? Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzątku, aż uzyskasz gładką masę. Następnie, dolej pozostają wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, raz dziennie delikatnie zamieszaj.

Rozpuść łyżkę masła. Grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu, następnie zalej je bulionem i gotuj do czasu aż zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.

Parz kiełbasę przez 20 minut, a w tym czasie gotuj jajka na twardo. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka. Dodaj je do każdej porcji żurku, a wierzch posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.

Skorzystacie z przepisu pani Magdy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gala.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >