żurekfacebook/magdagessler.official/ wikipedia

Gessler pokazała przepis na żurek. 1 składnik zaskakuje

Żurek należy do klasyki polskiej kuchni. Swój niezawodny sposób na to danie ma niemal każda gospodyni. W jaki sposób przyrządza go Magda Gessler? Znana restauratorka pokazała swój przepis na to pyszne danie. Mamy dobrą wiadomość, wcale nie jest trudny do zrobienia! Uwagę przykuwa za to nietypowy składnik dania - grzyby.

Żurek to zupa, która zachwyci nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Niekwestionowana klasyka polskiej kuchni często gości na naszych stołach. Jesteście ciekawi, jak to aromatyczne danie przyrządzają największe gwiazdy polskiej kuchni?

Jakiś czas temu zdradzaliśmy 3 tricki, które sprawią, że nasz żurek zawsze wyjdzie niezwykle aromatyczny. Teraz czas na najlepszy możliwy przepis autorstwa znanej restauratorki i gwiazdy telewizji TVN - Magdy Gessler.

Nikt tak jak ona nie zna tajników polskiej kuchni. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej sposób na kultowe gołąbki oraz ciasto na pierogi. Teraz czas na klasyczny żurek.

W przepisie zwraca uwagę jeden bardzo szczególny składnik. Chodzi o grzyby. To one podkręcają jego smak i sprawiają, że zostaje on na długo w naszej pamięci. Poniżej podajemy przepis na pyszny żurek receptury znanej restauratorki.

Wrzuć skorupki z jajek do piekarnika, a potem zblenduj. Powód zachwycaWrzuć skorupki z jajek do piekarnika, a potem zblenduj. Powód zachwycaCzytaj dalej

Przepis na żurek Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Sposób wykonania:

Gdy masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Jak go zrobić? Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzątku, aż uzyskasz gładką masę. Następnie, dolej pozostają wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, raz dziennie delikatnie zamieszaj.

Rozpuść łyżkę masła. Grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu, następnie zalej je bulionem i gotuj do czasu aż zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.

Parz kiełbasę przez 20 minut, a w tym czasie gotuj jajka na twardo. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka. Dodaj je do każdej porcji żurku, a wierzch posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.

Skorzystacie z przepisu pani Magdy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gala.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł