Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-23T213113.446

canva/philly077

Przepyszny sos paprykowy do słoików na zimę

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Papryka jest jednym z największych sezonowych przysmaków. Możemy ją z powodzeniem wykorzystać na bardzo wiele kreatywnych sposobów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie z niej pysznego sosu na zimę. Można podawać go na gorąco do makaronów, mięs i serów lub na zimno jako rodzaj dipu do przekąsek.

Lato to zdecydowanie ulubiona pora roku każdego smakosza. Możemy wtedy cieszyć się cudownymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przygotować z nich przetwory, które umilą nam długie zimowe wieczory. Dziś polecamy przepis na smaczny i niezwykle aromatyczny sos paprykowy.

Co ciekawe, doskonale sprawdzi się on zarówno na ciepło jako np. dodatek do mięs, jak i na zimno w roli dipu do popularnych przekąsek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sos paprykowy na zimę

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki

  • 1 kg cebuli

  • 1 czosnek

  • 2 papryczki chilli

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki soli

  • 1 łyżka papryki ostrej

  • 2 łyżki papryki słodkiej

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • 400 g koncentratu pomidorowego

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki chilli przekrój na pół i nie usuwaj z nich pestek. Obierz cebulę i czosnek. Warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj za pomocą blendera.

Rozdrobnione warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich ocet oraz przyprawy, a następnie zagotuj. Gotuj sos przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj do niego koncentrat, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.

Gorący sos nałóż do czystych słoików, szczelnie je zakręć i ostaw do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia.

Polecamy również obłędny przepis na paprykę po chorwacku i ogórki "krokodylki".

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram



Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >