Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszny sos paprykowy do słoików na zimę
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:05

Przepyszny sos paprykowy do słoików na zimę

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T213113.446
canva/philly077

Papryka jest jednym z największych sezonowych przysmaków. Możemy ją z powodzeniem wykorzystać na bardzo wiele kreatywnych sposobów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie z niej pysznego sosu na zimę. Można podawać go na gorąco do makaronów, mięs i serów lub na zimno jako rodzaj dipu do przekąsek.

Lato to zdecydowanie ulubiona pora roku każdego smakosza. Możemy wtedy cieszyć się cudownymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przygotować z nich przetwory, które umilą nam długie zimowe wieczory. Dziś polecamy przepis na smaczny i niezwykle aromatyczny sos paprykowy.

Co ciekawe, doskonale sprawdzi się on zarówno na ciepło jako np. dodatek do mięs, jak i na zimno w roli dipu do popularnych przekąsek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sos paprykowy na zimę

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki

  • 1 kg cebuli

  • 1 czosnek

  • 2 papryczki chilli

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki soli

  • 1 łyżka papryki ostrej

  • 2 łyżki papryki słodkiej

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • 400 g koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:

Umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki chilli przekrój na pół i nie usuwaj z nich pestek. Obierz cebulę i czosnek. Warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj za pomocą blendera.

Rozdrobnione warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich ocet oraz przyprawy, a następnie zagotuj. Gotuj sos przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj do niego koncentrat, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.

Gorący sos nałóż do czystych słoików, szczelnie je zakręć i ostaw do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia.

Polecamy również obłędny przepis na paprykę po chorwacku i ogórki "krokodylki".

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: