Prosty sposób na ciasto dyniowe
Dynia najlepiej smakuje jesienią. W sezonie jest też niezwykle tania. Warto zatem przyrządzać z niej zarówno dania obiadowe, pasty do kanapek, jak i ciasta. Delikatnie słodki smak doskonale przełamie skórka pomarańczy, którą dodajemy w dzisiejszym przepisie. Nie możecie obok takiej kompozycji przejść obojętnie.
Proponowaliśmy wam już pyszną zupę dyniową oraz wytrawną kiszonkę, która doskonale sprawdza się zarówno do obiadu, jak i jedzona solo. Tym razem zdradzamy przepis, z którego szybko i niemal bez wysiłku przyrządzicie puszyste i aromatyczne ciasto. Musicie tego spróbować.
Przepis na pyszne ciasto dyniowe
Składniki:
250 g musu z dyni
200 g masła
225 g mąki pszennej
3 jaja
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy mus dyniowy. Powinien mieć temperaturę pokojową i gęstość śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, podgrzewamy go i odparowujemy. Za gęsty z kolei, możemy rozrzedzić odrobiną wody lub mleka.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do garnka wkładamy pokrojone na kawałeczki masło, roztapiamy je na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy, by nieco ostygło.
Mus z dyni umieszczamy w misce, dodajemy do niego skórkę z pomarańczy, jeśli jej używamy. Następnie wlewamy roztopione masło z cukrem i dokładnie mieszamy. Odkładamy pół szklanki otrzymanej masy na polewę.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z pozostałą masą dyniową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie łączymy składniki suche i mokre przy pomocy łyżki. Na koniec dodajemy pianę z białek.
Masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy polewę, łącząc odłożoną masę z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i cukrem pudrem. Masę rozprowadzamy po chłodnym cieście. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/MargoeEdwards
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku