Smakosze.pl
Mus dyniowy

canva/lisaaMC

Ekspresowy mus z dyni do słoików na zimę

30 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sezon na dynię trwa. By cieszyć się jego smakiem jak najdłużej, warto zawczasu przygotować większe ilości pysznego purée z tego warzywa. Podpowiadamy jak to zrobić.

Purée z dyni doskonale jest uniwersalne. Sprawdzi się w przygotowaniu ciast, zup, sosów czy placków. Będzie też świetne jako słodki dodatek do naleśników z serem czy składnik pasty kanapkowej. Jest proste w przygotowaniu — wystarczy piekarnik i trochę czasu.

Sposób na pyszne purée dyniowe

Przygotowujemy dowolną dynię. Może być makaronowa — z której przygotujemy pyszne zupy — idealna do sosów czy gulaszy hokkaido, a nawet aromatyczna piżmowa. Im jej więcej, tym więcej słoików będziemy potrzebować.

Robert Makłowicz, jajecznica po hiszpańsku

Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

CZYTAJ DALEJ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy na kilka mniejszych części. Usuwamy miękkie wnętrze wraz z pestkami.

Wydrążone cząstki warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 45 minut.

Łyżką wydrążamy upieczony miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Wkładamy do garnka i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by nie przywarł do dna. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy.

Przetwory pasteryzujemy w garnku przez około 30 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Możemy do tego celu również wykorzystać piekarnik. O pasteryzacji tą metodą pisaliśmy w tym artykule. Słoiki z dynią możemy też wystudzić i zamrozić.

Mus dyniowy w słoiku

Mus dyniowy w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/oksana_nazarchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >