Smakosze.pl
Mus dyniowy

canva/lisaaMC

Ekspresowy mus z dyni do słoików na zimę

30 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sezon na dynię trwa. By cieszyć się jego smakiem jak najdłużej, warto zawczasu przygotować większe ilości pysznego purée z tego warzywa. Podpowiadamy jak to zrobić.

Purée z dyni doskonale jest uniwersalne. Sprawdzi się w przygotowaniu ciast, zup, sosów czy placków. Będzie też świetne jako słodki dodatek do naleśników z serem czy składnik pasty kanapkowej. Jest proste w przygotowaniu — wystarczy piekarnik i trochę czasu.

Sposób na pyszne purée dyniowe

Przygotowujemy dowolną dynię. Może być makaronowa — z której przygotujemy pyszne zupy — idealna do sosów czy gulaszy hokkaido, a nawet aromatyczna piżmowa. Im jej więcej, tym więcej słoików będziemy potrzebować.

Robert Makłowicz, jajecznica po hiszpańsku

Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

CZYTAJ DALEJ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy na kilka mniejszych części. Usuwamy miękkie wnętrze wraz z pestkami.

Wydrążone cząstki warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 45 minut.

Łyżką wydrążamy upieczony miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Wkładamy do garnka i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by nie przywarł do dna. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy.

Przetwory pasteryzujemy w garnku przez około 30 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Możemy do tego celu również wykorzystać piekarnik. O pasteryzacji tą metodą pisaliśmy w tym artykule. Słoiki z dynią możemy też wystudzić i zamrozić.

Mus dyniowy w słoiku

Mus dyniowy w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/oksana_nazarchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >