Prosty sposób na kiszoną kapustę
Kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Zajadamy ją w formie dodatku obiadowego, jednak równie często wzbogacamy o nią nasze specjały. Podczas przygotowań kluczowe jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na kilogram kapusty powinno przypadać 20 g przyprawy.
Nie da się ukryć, że kiszona kapusta zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Znaczna część uwielbianych potraw nie może się obejść bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować idealną kiszoną kapustę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
O czym pamiętać, kiedy w grę wchodzi kapusta kiszona?
Smakowita kiszona kapusta niejednokrotnie przyprawiała o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach soku z uwielbianej kiszonki .
Tym razem nasza uwaga skupi się na samej kapuście kiszonej. Podczas przygotowywania tego specjału, powinniśmy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Kluczowa jest sól. Należy dodawać 20 g na każdy kilogram kapusty. Oczywiści sól musi być niejodowana .
Kapusta ukisi się znacznie szybciej, jeśli poszatkujemy ją na drobniejsze kawałki. Warto nadmienić, że warzywo puści wówczas więcej soku . W związku z tym należy odpowiednio przyłożyć się do tego zadania.
Kiszona kapusta może być wzbogacona o różne dodatki. Dobrze sprawdza się starta marchewka, kminek oraz gorczyca . Samo przygotowanie kiszonki również rządzi się swoimi prawami.
Przepis na kiszoną kapustę
Poszatkowaną kapustę doprawiamy solą. Ugniatamy ją przez kilka minut. Możemy w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę zakończoną kulką. Kapusta powinna puścić soki. Gdy już to nastąpi, przekładamy ją do słoików .
Kapusta musi być dobrze zbita w słoikach. Naczynia należy wcześniej wyparzyć. Posiekane warzywo ugniatamy tak, aby sok przykrył zawartość . Warto zostawić trochę wolnej przestrzeni, ponieważ w trakcie kiszenia kapusta zwiększy swoją objętość.
Słoiki bardzo lekko zakręcamy. Powinniśmy zapewnić cyrkulację powietrza. Ustawiamy je w ciemnym miejscu, w którym panuje temperatura nieprzekraczająca 19 stopni Celsjusza . Proces kiszenia przeważnie trwa od 7 do 14 dni. Najlepiej samemu sprawdzić, jak wyszła.
Kiedy kapusta kiszona będzie miała już odpowiedni smak, przekładamy ją w zimniejsze miejsce. Wówczas proces fermentacji się zatrzyma. Specjał można przechowywać w lodówce. Warto wypróbować również babciny sposób na kiszenie kapusty .
Canva / oksix
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: MniamMniam.pl