Smakosze.pl

canva/Slatan

Ile czasu smażyć wątróbkę?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia.

Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią.

Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak usmażyć idealną wątróbkę?

Po pierwsze istotnym elementem jest unikanie częstego przewracania wątróbki na patelni - należy bowiem zaczekać, aż z jednej strony wytworzy się rumiana skórka i dopiero wtedy można ją przekręcić.

Jeśli preferujesz krwiste steki wołowe i taką samą chcesz wątróbkę, z obu stron wystarczy smażyć ją 3 minuty na każdą ze stron. Z kolei dobre wysmażenie zajmuje maksymalnie 5 minut.

Jak przyprawiać wątróbkę?

Osoby traktujące ją jak kotlety schabowe i solące ją na długo przed smażeniem, popełniają ogromny błąd. Sól wyciąga w końcu wilgoć, co sprawia, że mięso staje się nieprzyjemnie suche i twarde.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście  z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Dlatego też doprawia się ją zaraz przed podaniem, aby sól nie miała okazji spenetrować jej zbyt głęboko. W przypadku pieprzu nie musimy zachowywać aż tak dużej ostrożności.

Co zrobić, aby nie pryskała podczas smażenia?

W wątróbce znajduje się ogromna ilość wody, która w kontakcie z gorącym tłuszczem zaczyna pryskać we wszystkie strony. Dlatego jej powierzchnia przed położeniem na patelnie musi być całkowicie sucha.

Po pokrojeniu jej wystarczy, że odłoży się ją na kilka chwil przykrytą ręcznikiem kuchennym. Papier wchłonie wodę. Nie wolno jej również nakłuwać, aby cenna wilgoć nie wyciekała podczas smażenia - dlatego przewracać należy ją szczypcami lub szpatułką.

Wątróbka

Źródło: canva.com/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >