Smakosze.pl
Pierogi z kurkami

canva/zi3000

Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

2 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku.

Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia.

Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z kurkami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej

  • Około 400 ml letniej wody

  • 75 ml oleju

  • 1 jajko

Farsz:

  • 750 g świeżych kurek

  • 2 duże cebule

  • 1 łyżka smalcu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przygotowania farszu. Oczyść i wypłucz kurki wodą. Gotuj je na małym ogniu przez pół godziny w słonej wodzie. Ostudź grzyby, posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na smalcu i dodaj do niej kurki. Duś przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.

Wątróbka z cebulką

Ile czasu smażyć wątróbkę?

CZYTAJ DALEJ

Do miski wlej olej, ciepłą wodę, wbij jajko oraz wsyp mąkę Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się do dłoni. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Po tym, czasie ciasto rozwałkuj i szklankami wycinaj okrągłe kawałki. 

Na każdą porcję ciasta nakładaj farsz i lep pierogi. Dociśnij krawędzie widelcem. Gotuj je w osolonej i wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnie trzymaj je jeszcze we wrzątku przez 2 minuty. Podawaj ze skwarkami i cebulą.

Świeże kurki

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >