Smakosze.pl
Jak ukisić kapustę?

Canva Pro (Ockra)

Babciny sposób na kiszenie kapusty

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kiszona kapusta przygotowywana według domowej receptury jest znacznie lepsza niż ta ze sklepu. Nasze babcie miały swoje sposoby, by przetwory smakowały najlepiej. Nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że do kapusty dodasz odpowiednie dodatki i przyprawy, a nabierze ona odpowiedniego aromatu.

Z kiszonej kapusty można stworzyć wiele pysznych dań. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością surówka z kiszonej kapusty, która świetnie sprawdza się do ryby.

Ciekawą opcją dla szukających nowych smaków może okazać się też zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą. Aby jednak przygotować te potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ukisić kapustę. Mamy najlepszy przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie odmiany kapusty białej wybrać do kiszenia?

Do kiszenia najlepiej wybrać kapustę białą, jednak szczególnie polecane są takie odmiany jak Liberator oraz Novoton. W sklepach warto szukać białej, dojrzałej kapusty o dużej główce i zwartej strukturze. 

Najlepsze do kiszenia są odmiany późne i zimowe. Jeśli wybierzesz bardziej zieloną i niewyrośniętą, możesz spodziewać się gorzkiego posmaku i szarawego wyglądu.

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T205315.663

Pierogi z Podlasia zachwyciły Roberta Makłowicza, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Ile soli należy dodać do kiszonej kapusty?

Na 1 kg warzyw powinno przypadać około 20 g soli kamiennej. Nigdy nie przekraczaj podanych proporcji. Przesolona kapusta straci charakterystyczny smak i nie będzie aż tak aromatyczna.

Aby przygotować kiszoną kapustę według przepisu babci, zapatrz się w:

– 2 duże główki białej kapusty
– ¾ kilograma marchewki
– 1 stołowa łyżka kminku
– 1,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki cukru

Jak przygotować kiszoną kapustę?


Przygotowanie kiszonki zacznij od poszatkowania kapusty, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

W przygotowanym wcześniej naczyniu warstwowo ułóż: kapustę, marchew i składniki sypkie i tak od początku, aż do chwili wypełnienia naczynia.Pamiętaj, by każdą wartę odpowiednio ugniatać.

Warzywa w naczyniu szczelnie przykryj i dociśnij dużym kamieniem. Fermentacja trwa ok. 2 miesięcy. Przez ten czas należy ubijać kapustę, aby na dno naczynia dopuścić świeże powietrze.

Po upływie tego czasu kapusta jest gotowa do spożycia.

Jak ukisić kapustę?

Jak ukisić kapustę?

Canva (zeleno Getty Images Pro)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nj24.pl, garneczki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >