Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Nie od dziś wiadomo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowym produktem spożywczym. W jego wnętrzu znajdziemy cenne witaminy i minerały. Po 30 dniach picia go codziennie znacząco wzmacnia się odporność organizmu. Przygotowanie soku z kiszonej kapusty jest bardzo proste.
Niepozorny sok z kiszonej kapusty jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Z pewnością warto go dodać do codziennego jadłospisu. Efekty są widoczne już po 30 dniach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co skrywa w sobie sok z kiszonej kapusty?
Nie da się ukryć, że kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Niedawno prezentowaliśmy przepis na wyborną zapiekankę z jej dodatkiem. Wielu smakoszy decyduje się także na sięganie po sok z kiszonej kapusty. Jest to jak najbardziej uzasadnione.
Sok z kiszonej kapusty jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza, potasu oraz magnezu. W związku z tym wspiera on ogólną odporność organizmu. Wystarczy pić go codziennie przez 30 dni. Oprócz tego sok z kiszonej kapusty przyśpiesza spalanie tłuszczu. Tym samym łatwiej pozbędziemy się zbędnych kilogramów.
Okazuje się, ze sok z kiszonej kapusty wzmacnia również naczynia żylne i serce. Przeciwdziała także problemom gastrycznym. Takie zalety jednoznacznie wskazują, że warto go dodać do swojego menu. Oczywiście wcześniej najlepiej zaczerpnąć opinii lekarza.
Jak zrobić domowy sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
główka kapusty
litr wody
2 łyżeczki soli
Najpierw główkę kapusty kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w blenderze razem z wodą. Całość miksujemy. Sok odcedzamy od kapusty. Możemy wykorzystać w tym celu sitko lub gazę. Kapustę warto wykorzystać do zupy, lub innego dania. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborną surówką.
Sok z kapusty przelewamy do wyparzonych słoików. Dodajemy do niego sól. Na litr soku powinny przypadać dwie łyżeczki przyprawy. Słoiki zakręcamy i trzymamy przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie sok z kiszonej kapusty jest już gotowy.
Canva / Santje09
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mamadu; ABC Zdrowie