Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie
Canva (elenahrampovaphotos; maxlashchueski)

Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie

16 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować.

To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie , ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku.

Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko , który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

src="

Ogórki w keczupie - alternatywa dla tradycyjnych przepisów

Ogórki w keczupie to wariant, który sposób się fanom korniszonów. Są one ciekawą alternatywą dla tej przekąski, z powodzeniem mogą też zastąpić na stole sałatkę szwedzką w słoikach.

Wyróżniają się lekko pikantnym smakiem i ciekawym wyglądem. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek, a także jako samodzielna przekąska.

Do przygotowania ogórków w keczupie potrzebujesz:

  • 2 kg ogórków

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczkę pieprzu ziarnistego

Do przygotowania zalewy musisz mieć:

  • 4 szklanki wody

  • pół szklanki octu 10%

  • 1 szklanka cukru

  • szklanka pikantnego ketchupu

  • 1 czubata łyża soli

Jak przygotować ogórki marynowane w keczupie?

Zacznij od umycia i namoczenia ogórków w zimnej wodzie, a następnie pozostawienia ich w niej na ok. dwie godziny.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy wymieszaj ze sobą, zagotuj, a na końcu zostaw do przestudzenia.

Słoiki umyj i wyparz, a do każdego włóż 1/2 podanych przypraw. Następnie pokrój ogórki w ósemki i ciasno ułóż w słoikach. Zalej je ciepłą wodą i szczenie zakręć.

Pasteryzuj w gotującej się wodzie ok. 15 minut od momentu zagotowania. Po upłynięciu tego czasu wyjmij je, odwrócić do góry dnem, przykryj i zostawić do ostygnięcia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy