Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku
Dominika Mika
Dominika Mika 16.07.2021 02:00

Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku

Naleśniki po ukraińsku zachwycają farszem
Canva (Kenan Olgun, Getty Images Signature)

Naleśniki po ukraińsku nie są zbyt znaną potrawą. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale najpopularniejsze są te z farszem z mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Niepozorne połączenie składników jest niezwykle efektowne. Warto więc poznać przepis na pyszne naleśniki, które przyrządza się na Ukrainie.

W przygotowaniu tradycyjnych naleśników niezwykle ważne jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie nam smakowało. Kluczem do wyśmienitego efektu jest zrobienie puszystego ciasta. Jednak i farsz jest niezwykle ważny.

Zazwyczaj decydujemy się na naleśniki na słodko lub w słonko. Najpopularniejsze w Polsce są zdecydowanie te z serem, które najczęściej królują w piątkowym menu Polaków. Ciekawą propozycją są też naleśniki ruskie, których farsz nawiązuje do pierogów o tej samej nazwie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Naleśniki po ukraińsku wyróżnia je nietuzinkowy farsz

Naleśniki po ukraińsku, czyli tak zwane "młynci" nie są na tyle popularne, by słyszało o nich wielu smakoszy. Tymczasem sposób na słony farsz może mocno zachwycić. Nietypowa kompozycja smaków pozwoli odkryć dobrze znane naleśniki na nowo.

To danie znane z kuchni ukraińskiej czy lwowskiej nieco różni się od potraw, które serwowały nasze babcie. Istnieje wiele wariantów "młynci" - zjemy je zarówno na słono, jak i na słodko.

Jeśli jednak zamówimy gdzieś danie o tej nazwie, możemy się spodziewać farszu z gotowanej wołowiny z dodatkiem ziemniaków i zrumienionej cebulki. Zamiast przypraw do nadzienia dodaje się musztardę, która sprawia, że naleśniki mają niezapomniany smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka wody

  • 2 łyżki oleju

  • 3 jajka

  • cebula

  • 400 g ziemniaków

  • 300 g gotowanej wołowiny

  • 2 łyżki musztardy

  • sól, pieprz

Naleśniki po ukraińsku wyróżnia nietypowy farsz
Naleśniki po ukraińsku wyróżnia nietypowy farsz

Źródło: Canva (Elnur)

Jak przygotować naleśniki po ukraińsku?

Mąkę przesiewamy do miski, a wodę łączymy z mlekiem i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy dwa jajka i dwie łyżki oleju. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy je przez maszynkę razem z mięsem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulę oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąt lub rulon, smarujemy rozbełtanym jajkiem i smażymy, aż lekko się zrumienią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie