Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku
Naleśniki po ukraińsku nie są zbyt znaną potrawą. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale najpopularniejsze są te z farszem z mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Niepozorne połączenie składników jest niezwykle efektowne. Warto więc poznać przepis na pyszne naleśniki, które przyrządza się na Ukrainie.
W przygotowaniu tradycyjnych naleśników niezwykle ważne jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie nam smakowało. Kluczem do wyśmienitego efektu jest zrobienie puszystego ciasta. Jednak i farsz jest niezwykle ważny.
Zazwyczaj decydujemy się na naleśniki na słodko lub w słonko. Najpopularniejsze w Polsce są zdecydowanie te z serem, które najczęściej królują w piątkowym menu Polaków. Ciekawą propozycją są też naleśniki ruskie, których farsz nawiązuje do pierogów o tej samej nazwie.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Naleśniki po ukraińsku wyróżnia je nietuzinkowy farsz
Naleśniki po ukraińsku, czyli tak zwane "młynci" nie są na tyle popularne, by słyszało o nich wielu smakoszy. Tymczasem sposób na słony farsz może mocno zachwycić. Nietypowa kompozycja smaków pozwoli odkryć dobrze znane naleśniki na nowo.
To danie znane z kuchni ukraińskiej czy lwowskiej nieco różni się od potraw, które serwowały nasze babcie. Istnieje wiele wariantów "młynci" - zjemy je zarówno na słono, jak i na słodko.
Jeśli jednak zamówimy gdzieś danie o tej nazwie, możemy się spodziewać farszu z gotowanej wołowiny z dodatkiem ziemniaków i zrumienionej cebulki. Zamiast przypraw do nadzienia dodaje się musztardę, która sprawia, że naleśniki mają niezapomniany smak.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka wody
2 łyżki oleju
3 jajka
cebula
400 g ziemniaków
300 g gotowanej wołowiny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
Źródło: Canva (Elnur)
Jak przygotować naleśniki po ukraińsku?
Mąkę przesiewamy do miski, a wodę łączymy z mlekiem i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy dwa jajka i dwie łyżki oleju. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy je przez maszynkę razem z mięsem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulę oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąt lub rulon, smarujemy rozbełtanym jajkiem i smażymy, aż lekko się zrumienią.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: