Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka
Koniec z gotowymi, drogimi odżywkami do ogórków, które są pełne chemii. Przygotuj domową mieszankę do podlewania grządek, a warzywa urosną w błyskawicznym tempie i będą odporne na choroby. Odżywkę przygotujesz za grosze. Poznaj prosty sposób na obfite zbiory ogórków.
Domowa mieszanka z drożdży do podlewania ogórków przynosi wiele zalet. Przede wszystkim warzywa rosną i dojrzewają szybciej i są zdrowe, odporne na choroby i bardzo smaczne. Ziemia po takim nawozie jest również mocno odżywiona i bogata w makro i mikroelementy.
Aby zoptymalizować wzrost ogórków, najpierw podlej je letnią wodą, a dopiero później przygotowaną mieszanką. Ziemia musi być mokra, inaczej domowa odżywka do ogórków będzie nieskuteczna.
Pamiętaj, że przygotowaną odżywką możesz podlać ogórki maksymalnie 2-3 razy w sezonie, wyłącznie w ciepłe dni. Niska temperatura skutecznie zabije dobroczynny wpływ drożdży na warzywa.
Dowiedz się również, jak uprawiać pomidory, aby szybciej rosły . Warzywa z własnego ogródka są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie i przede wszystkim nie są pryskane chemią.
Domowa mieszanka na obfite zbiory ogórków
Składniki na 5 l odżywki:
-
łyżka drożdży instant
-
łyżka cukru
-
1 l ciepłej wody
Jak zrobić mieszankę z drożdży na wzrost ogórków?
Do dużego słoika lub pojemnika wsyp drożdże, cukier i wlej 1 l ciepłej wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie przygotowaną miksturę rozcieńcz 5 l wody w temperaturze pokojowej, nie może ani za zimna, ani za ciepła.
Odzywkę wymieszaj i już nadaje się do podlewania warzyw. Przed jej użyciem podlej grządki wodą w temperaturze pokojowej, następnie przygotowaną mieszanką , a na efekty nie będziesz długo czekał.
Źródło zdjęcia: canva/Alina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: smakdnia.pl