Nie wyrzucaj, użyj do barwienia jajek. Złote pisanki zrobią furorę

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a Wy nie wiecie jakie ozdoby na świąteczny stół przygotować? Oczywiście najlepsze będą pisanki, które są symbolem Wielkanocy. Okazuje się, że można je przygotować z użyciem produktu, który ludzie zazwyczaj wyrzucają. Sprawdźcie sposób na piękne i złote pisanki.
Czym warto ozdobić stół wielkanocny?
Wielkanoc to magiczny czas pełny radości i spotkać rodzinnych. Wspólne świąteczne śniadanie lub obiad, spędzone w gronie bliskich to z pewnością odpowiednie przeżycie tych szczęśliwych chwil. Dlatego też, aby stworzyć niezapomniany klimat tych Świąt, należy wyposażyć stół wielkanocny nie tylko w przepyszne potrawy, ale również w piękne ozdoby.
Piękny, biały i czysty obrus to podstawa. Ponadto możemy się zaopatrzyć w specjalne wielkanocne wyposażenie kuchenne, czyli między innymi talerze i szklanki. Do tego dochodzą oczywiście taki ozdoby jak świeczki, stroiki, czy figurki. Nie można zapomnieć o zajączku wielkanocnym.
Symbolem Wielkanocy są pisanki, których również nie może zabraknąć na świątecznym stole. Istnieje wiele sposobów na barwienie jajek. Warto jednak wybrać ten z użyciem łupin cebuli.

Łupiny cebuli sposobem na pisanki
Łupiny cebuli często lądują w koszu na śmieci, a to błąd. Warto je wykorzystać do przygotowania pięknych pisanek. Do ich zrobienia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- skórka cebuli
- woda
- sól
- kilka jajek
- rękawiczki ochronne
- 2 barwniki spożywcze w kolorze złotym do malowania jajek
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować piękne i złote pisanki?
Pisanki to obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu.
W pierwszej kolejności do małego garnka przekładamy łupiny cebuli i zalewamy je wodą, którą należy wypełnić ¾ pojemności garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania możemy troszkę przemieszać.

W kolejnym kroku zdejmujemy garnek z kuchenki i do jego zwartości dodajemy łyżkę soli. Do takiej mieszanki przekładamy jajka, po czym ponownie gotujemy, tym razem przez 10 minut i bez przykrycia.
Po tym czasie wyjmujemy jajka, układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i zostawiamy je, aby mogły wyschnąć i wystygnąć.
Do małej miski przekładamy dwa barwniki. Zalewamy je gorąco wodą na kilka minut. Aby uniknąć zabrudzeń, lepiej założyć rękawiczki ochronne. Jajka malujemy barwnikiem do momentu, aż ich cała powierzchnia będzie w złotym kolorze.
Tak przygotowane pisanki z pewnością pięknie ozdobią stół wielkanocny.
Sprawdź przepis na ciasto idealne na Święta. Zobacz, jakie jest najlepsze smarowidło na śniadanie.






































