Smakosze.pl
Biszkopt

canva/undefined undefined, Getty Images

Prosty sposób na puszysty biszkopt

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dobry biszkopt wydaje się nieosiągalnym celem dla wielu początkujących kucharzy. Wystarczy jednak zastosować się do jednej zasady, aby móc się cieszyć idealnym ciastem za każdym razem. Podczas wsypywania suchych składników do mokrych, zrób to jak najszybciej, aby masa nie straciła za dużo powietrza.

Mnóstwo ludzi podczas mieszania składników na biszkopt marnuje zbyt dużo czasu. Aby zachować odpowiednią puszystość, ciasto powinno jak najmniej czasu spędzić poza piekarnikiem.

Stosując się do poniższych porad, a także mając składniki wysokiej jakości, żaden biszkopt więcej nie zostanie utracony. Każda z prób zakończy się ogromnym sukcesem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis puszysty biszkopt

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki wody

  • 4 jajka

  • odrobina soli

  • pół łyżki proszku do pieczenia

Na początku oddziel żółtka jaj od białek. Białka wlej do dużej miski i zacznij miksować je mikserem z odrobiną soli. Uzyskaną tak sztywną pianę odstaw na bok. W osobnej misce ukręć żółtka z cukrem na kogel mogel. 

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Do ubitych żółtek wlej powoli białka, miksując mikserem na najniższych obrotach. Następnie należy wsypać przesiany proszek do pieczenia i mąkę - każde z nich dodawaj partiami. Gdy wsypiesz mąkę, dolej wodę. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

Przelej ciasto do blachy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość do momentu, gdy wbity patyczek w ciasto będzie suchy. Zazwyczaj trwa to około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i odstaw do ostudzenia. 

Biszkopt

Źródło: canva/Miuda_21, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniatosztuka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >