Prosty sposób na pyszne ziemniaczane puree
Puree ziemniaczane nie ma sobie równych, jeśli chodzi o dodatki do obiadu. Kremowa konsystencja, sycące właściwości oraz wspaniały smak sprawiają, że ciężko przestać je jeść. Jeśli chcesz ulepszyć tłuczone ziemniaki, dodaj do nich odrobinę chrzanu, który nada im ciekawego aromatu.
Puree ziemniaczane po raz pierwszy pojawiło się w książkach kulinarnych w 1747 roku w tytule "Prosta i łatwa sztuka gotowania" autorstwa Brytyjki Hannah Glasse.
Klasyczne puree przygotowuje się zazwyczaj z mleka, masła, ziemniaków, soli oraz pieprzu, jednak można podać je jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do niego trochę chrzanu, który wprowadzi zupełnie nową jakość.
Przepis na puree z chrzanem
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
6 łyżek chrzanu
-
6 łyżek śmietany
-
1,5 łyżki masła
-
3 łyżeczki soli
Zacznij od umycia kartofli pod bieżącą wodą. Następnie obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do miski z wodą, aby nie złapały ciemnego koloru.
Do garnka wlej wodę i postaw go na gazie. Doprowadź ją do wrzenia, wsyp 3 łyżki soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj je, aż będą na tyle miękkie, że widelec będzie wchodził w nie bez żadnego oporu.
Odcedź kartofle i przełóż je z powrotem do garnka, aby odparować resztki wody. Przepuść je przez praskę. Wrzuć do nich masło, wlej śmietanę i dodaj chrzan, wymieszaj i podawaj na ciepło do mięs. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.
Źródło zdjęcia: canva/StockSolutions, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy