Smakosze.pl Porady Prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Koniecznie pamiętaj o najważniejszych zasadach
canva/papkin

Prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Koniecznie pamiętaj o najważniejszych zasadach

27 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Takie, które pamiętacie z rodzinnego domu lub z najlepszych stołówek. Koniecznie pamiętajcie o najważniejszych zasadach, jedną z nich jest dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Poznajcie też inne sprawdzone triki na zwiększenie soczystości i smaku mielonych.

Kotlety mielone są jednym z tych tradycyjnych, polskich dań, bez których nie wyobrażamy sobie żadnego tygodnia w roku. Łatwo i szybko się je robi, doskonale smakują i można się nimi nasycić. Czasami jednak nie wyjdą odpowiednio soczyste, dlatego podpowiemy wam, na co należy zwrócić uwagę.

Co zrobić, by kotlety mielone były soczyste?

Na soczystość kotletów mielonych z całą pewnością wpływa wybór odpowiedniego rodzaju mięsa. Nie może ono być zbyt chude, bo wtedy kotlety wychodzą zwarte, suche i niesmaczne. Najlepiej na mielone nadaje się mięso wieprzowe, a szczególnie to tłuściejsze, np. z łopatki lub karkówki. Oczywiście, jeśli użyjesz chudszego mięsa np. drobiowego czy z szynki wieprzowej, zawsze możesz je wzbogacić np. w posiekany boczek.

Choć to może wydawać się zaskoczeniem, to na soczystość kotletów mielonych wpływa też dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Najlepiej namoczyć ją w mleku, wtedy potrawa zyska na smaku i delikatności. Jednak do namaczania można też użyć bulionu lub wody. Bułkę najlepiej moczyć, gdy jest czerstwa, bo łatwiej niż świeża daje się odcisnąć.

Jeśli chcecie zwiększyć soczystość kotletów mielonych bez zwiększania ich kaloryczności, możecie wzbogacić je dodatkiem warzyw, np. startej cebuli, cukinii, marchewki, kapusty. Warzywa nieco zmienią też smak kotletów i sprawią, że cała potrawa będzie nieco lżejsza.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Masę na kotlety mielone należy też dokładnie wyrobić. Wtedy do jej środka wtłacza się dużo powietrza, co spulchnia kotlety. Dzięki wyrabianiu składniki na kotlety dobrze się ze sobą łączą, co sprawia, że kotlety dają się ładnie formować i nie rozpadają się w czasie smażenia.

Dodatek jajka tak naprawdę nie jest konieczny, ale jeśli ktoś ma obawy, że kotlety nie będą się trzymać, może sięgnąć po jajko.

Do kotletów mielonych lepiej nie dodawać tartej bułki, bo pochłania ona soki zawarte w mięsie, w rezultacie czego kotlety stają się twarde, zbite i mało smaczne.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów , a także na pieczone kotlety mielone .

kotlety mielone
kotelty mielone

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci, przepisy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy