Smakosze.pl
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy

canva/voltan1

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Domowe lody są doskonałym pomysłem na smaczny i zdrowy deser. Bananowy specjał, który wam dziś proponujemy, przygotujecie zaledwie z dwóch składników. Delikatna kawowa nuta idealnie komponuje się ze słodyczą owoców. Musicie spróbować.

Lody są kolejnym — po pysznym chlebku i plackach deserem przygotowywanym na bazie banana. Jego zrobienie jest niezwykle proste, a smak na długo zapada w pamięć. Sprawdźcie, jak kawowe nuty pysznie współgrają ze słodyczą sycącego owocu. Będziecie zachwyceni.

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite domowe lody bananowe

Składniki:

  • 3 banany

  • 50 ml ostudzonej kawy

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy je w niezbyt grube plastry. Układamy je na wyłożonym papierem do pieczenia talerzu i przenosimy do zamrażarki.

Po 3 godzinach wyjmujemy zmrożone owoce i umieszczamy je w pojemniku blendera. Zalewamy je ostudzoną kawą i blendujemy. Gdy uzyskamy delikatną plastyczną masę — lody będą gotowe.

Wykładamy je łyżką do miseczek i uzupełniamy o ulubione dodatki. Pasować będą np. rodzynki, orzechy włoskie lub laskowe czy domowa granola. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie ochoty na kawowy posmak lodów, zamiast chłodnego naparu możecie wykorzystać mleko lub napój roślinny. Sprawdzi się również jogurt naturalny albo sojowy.

Lody to tylko jeden z wielu deserów na bazie bananów

Lody to tylko jeden z wielu deserów na bazie bananów

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >