Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Niezawodny przepis
Dziś powiemy wam, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika. Przedstawiamy prosty, niezawodny przepis, według którego zrobicie je bez problemu. Kotlety wyjdą miękkie, soczyste i smaczne. A przede wszystkim będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż klasyczne, smażone.
Kotlety mielone są potrawą, którą chętnie zjemy o każdej porze roku. Są smaczne i sycące. Smażenie sprawia jednak, że są też niestety kaloryczne i dość ciężkostrawne. Odmawiają więc ich sobie osoby dbające o szczupłą linię i mające problemy trawienne.
Na szczęście mamy dobre rozwiązanie tego problemu. Wystarczy je upiec, zamiast smażyć, a będą zawierały mniej tłuszczu. W ten sposób dostarczymy organizmowi mniej kalorii, a nasz żołądek nie będzie przeciążony jedzeniem.
Przepis na pieczone kotlety mielone
Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka bulionu lub mleka
1 cebula
1 jajko
pieprz ziołowy
sól, pieprz
bułka tarta
2 dag masła
Przygotowanie kotletów
Kajzerkę namocz w bulionie lub mleku, dokładnie odciśnij. Rozdrobnij w palcach, dodaj do mielonego mięsa.
Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Dodaj też jajko, trochę pieprzu ziołowego, zwykłego i soli.
Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj do niej trochę tartej bułki.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym kotlecie połóż kawałek masła. Blachę z kotletami wstaw do piekarnika, piecz ok. 20 minut w 180 st. C, a potem jeszcze ok. 15 minut w 190 st. C.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z twarogiem, a także na kotlety mielone z płatkami owsianymi.
Źródło zdjęcia: canva/SergeyChayko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją
Źródło: beszamel.se