Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.05.2022 09:39

Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów

Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów
canva/ YelenaYemchuk

Kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso z pomidorami, smażone na aromatycznej oliwie, następnie duszone jest idealnie miękkie, soczyste i tak smaczne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami.

Kotlety mielone z dodatkiem suszonych warzyw są lekkie, soczyste i pełne smaku. Przygotujesz je błyskawicznie, bez namaczania i odciskania bułki, bez obtaczania. Danie możesz dodatkowo wzbogacić posiekaną natką pietruszki, która świetnie łączy się z wieprzowiną i pomidorami.

Kotlety smaż na oleju z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów, dzięki czemu znacznie wzmocnisz smak potrawy. Cebulę koniecznie zetrzyj na tarce, a masa całkowicie najdzie jej aromatem, posiekana cebula nie połączy się tak dobrze z resztą składników, a kotlety miejscami będą miały za dużo lub za mało smaku.

Mielone podaj z purée ziemniaczanym, ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Świetnym dodatkiem jest również lekka sałatka ze świeżych warzyw, surówka z kapusty pekińskiej, buraczki i ogórki.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)

  • 2 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych

  • duże jajko

  • pół szklanki bułki tartej

  • cebula

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów?

Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, bułkę tartą, pomidory suszone, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem, ewentualnie natką pietruszki i uformuj kotlety.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju wymieszanego z oliwą z suszonych pomidorów. Kotlety obsmaż z każdej strony, następnie wlej na patelnię około 1/3 szklanki wody i duś mięso przez około 10 minut pod przykryciem, smacznego.

Słoik z suszonymi pomidorami w oliwie

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl