Smakosze.pl
kwiaty cukinii

canva/ValentynVolkov

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie cukinię? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis na ich przygotowanie. Potem będziecie mogli je smażyć i zapiekać. Jeśli tylko uda wam się kupić ten rarytas albo w waszym ogrodzie rośnie cukinia, przygotujcie potrawę z jej kwiatami. Jest niezwykle smaczna i delikatna.

Kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bez problemu można je kupić i przyrządza się je na wiele sposobów. U nas rzadko można je spotkać na bazarach. Prędzej poprosić o nie znajomego, który hoduje cukinię na działce.

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

CZYTAJ DALEJ

Kwiaty cukinii mogą być żeńskie lub męskie. Żeńskie mają na końcu małą cukinię, męskie to sam kwiat i łodyga. Oba smakują tak samo i można je w ten sam sposób przyrządzać.

Co zrobić z kwiatów cukinii?

Kwiaty cukinii można jeść na surowo, smażyć i zapiekać. Chyba najsmaczniejsze są smażone w tempurze, ale można je też smażyć w klasycznym cieście naleśnikowym.

Doskonale smakują również nadziewane, np. serem z dodatkami albo mięsem, a potem smażone lub zapiekane. Dodaje się je do risotto, omletów, tart i pizzy. Surowe stanowią doskonałe urozmaicenie i ozdobę sałatek.

Jak przygotować kwiaty cukinii do jedzenia?

Przed spożyciem kwiaty cukinii należy najpierw opłukać pod letnią, bieżącą wodą. Potem trzeba je dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

Teraz należy rozchylić kwiat i usunąć z jego środka pręciki. Najłatwiej je uszczypać przy pomocy paznokci. By ułatwić sobie zadanie, kwiat cukinii można rozciąć z jednej strony, a potem bez problemu usunąć pręciki. Teraz kwiaty cukinii są gotowe do przyrządzania.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kwiaty cukinii smażone w cieście, a także na kwiaty cukinii nadziewane ricottą.

smażone kwiaty cukinii

smażone kwiaty cukinii

Źródło zdjęcia: canva/marcobir

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >