Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Jak zwykle robisz schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Włącz jeszcze jeden etap, dzięki któremu kotlety za każdym razem wyjdą wyśmienite. Poznaj prosty sposób na soczyste kotlety schabowe.
Przygotowanie kotletów schabowych jest proste. Jednak przyrządzenie soczystych schabowych to już niemała sztuka. Jeśli chcesz za każdym razem cieszyć domowników wyśmienitymi schaboszczakami, zamarynuj mięso. Nie w winie, nie w soku z cytryny, lecz w mleku. Dzięki niemu schab nabierze też delikatności i będzie rozpływał się w ustach. Koniecznie dodaj też do niego cebulę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
1 cebula
-
1-1,5 szklanki mleka
-
1/2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
sól, pieprz
-
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, umieść w misce.
Cebulę obierz, pokrój w krążki, obłóż nimi schab. Całość zalej mlekiem, tak by mięso było przykryte. Miskę wstaw na dobę do lodówki.
Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, lekko osącz. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony.
Cebulę wyjmij z mleka, dokładnie osącz, podduś na pozostałym tłuszczu, podawaj do usmażonych kotletów.
Więcej ciekawych porad na temat kotletów schabowych znajdziesz na naszej stronie. Dowiesz się m.in. jak mrozić kotlety oraz jak przygotować chrupiące kotlety schabowe z piekarnika .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis