Smakosze.pl
Kotlety schabowe

canva/Mike Richter, Getty Images

Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

4 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe w polskiej kuchni urosły już do rangi dania legendarnego. W każdym tradycyjnym domu trafiają na stół co najmniej raz w tygodniu i nigdy się nie nudzą. Tym razem prezentujemy kotlety z piekarnika, które są chrupiące i bardziej dietetyczne.

Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Dlatego poniższa receptura nie sprawi nikomu żadnego kłopotu.

Pieczenie kotletów w piekarniku sprawia, że ilość tłuszczu ograniczona jest do minimum - dlatego każdy dbający o linie może pokusić się o spróbowanie takiego pysznego i chrupiącego mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 2 jajka

  • 5 plastrów schabu

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g bułki tartej

  • 30 ml mleka

  • sól i pieprz

  • olej

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie oczyść plastry schabu z przerostów tłuszczowych oraz ewentualnych żyłek. Następnie rozbij je tłuczkiem na grubość około 2 cm.

Idealne kluski śląskie

Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Dopraw mięso solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skrop kotlety niewielką ilością oleju i wstaw blachę do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia obróć kotlety na drugą stronę i piecz drugie 10 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego.

Schabowy

Źródło: canva/gyro, Getty Image

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznieczyprzepysznie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >