Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika
Kotlety schabowe w polskiej kuchni urosły już do rangi dania legendarnego. W każdym tradycyjnym domu trafiają na stół co najmniej raz w tygodniu i nigdy się nie nudzą. Tym razem prezentujemy kotlety z piekarnika, które są chrupiące i bardziej dietetyczne.
Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Dlatego poniższa receptura nie sprawi nikomu żadnego kłopotu.
Pieczenie kotletów w piekarniku sprawia, że ilość tłuszczu ograniczona jest do minimum - dlatego każdy dbający o linie może pokusić się o spróbowanie takiego pysznego i chrupiącego mięsa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki. Składniki:
2 jajka
5 plastrów schabu
150 g mąki pszennej
150 g bułki tartej
30 ml mleka
sól i pieprz
olej
2 łyżeczki papryki słodkiej
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie oczyść plastry schabu z przerostów tłuszczowych oraz ewentualnych żyłek. Następnie rozbij je tłuczkiem na grubość około 2 cm.
Dopraw mięso solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop kotlety niewielką ilością oleju i wstaw blachę do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia obróć kotlety na drugą stronę i piecz drugie 10 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło: canva/gyro, Getty Image
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
Prosty sposób na smaczne śniadanie - jajecznica z pomidorami
Źródło: pysznieczyprzepysznie